MAKOTO AZUMA

Makoto Azuma, geboren op 24 juli 1976, een Japanse bloemenkunstenaar en botanische beeldhouwer. In 1997 vertrok hij vanuit zijn geboorteplaats Fukuoka naar Tokio in de hoop daar rockmuzikant te worden.Om in zijn levensonderhoud te voorzien naam hij een baantje aan als bloemenhandelaar in de Ota-markt, een van de grootste bloemenmarkten in Japan. Er ontdekte daar dat met bloemen iets meer kon worden gedaan dan ze simpel in een vaasje te zetten. Bloemschikken lijkt dan de volgende stap te zijn geweest en als gevolg daarvan het beginnen van een eigen bloemenwinkel in Azabu-Jūban in 1999, genaamd de Jardin des Fleurs. In 2002 begon hij van bloemen kunstwerken te maken en ging een samenwerking aan met de fotograaf Shiinoki Shunsuketo om zijn kunstwerken vast te leggen. De voorzichtige eerste stappen mondde van lieverlee uit tot grootse werken, waaraan Makoto Azuma en fraaie omschrijving ‘botanische beeldhouwwerken’ aan verbond. Op zijn website is een aardig overzicht te vinden van de kunstwerken die hij maakt.

Azuma: “Ik zie eigenlijk geen verschil tussen mijn werk als kunstenaar en als eigenaar van Jardin des Fleurs. Mijn doel is om mensen blij te maken met bloemen. Als kunstenaar probeer ik de potentie van bloemen te zien, en datgene te delen dat niemand anders eerder heeft gezien. Ook in onze winkel doen we er dan ook alles aan om bloemen op hun mooiste manier te laten bloeien. Daarom zit onze winkel in een souterrain, waar de bloemen niet lijden onder zonlicht, te hoge temperatuur of geluid. We dragen alleen witte, zwarte en grijze kleding, want niet wij, maar de bloemen zijn de sterren. Bloemen leven maar tien dagen, als je dat vergelijkt met een mensenleven, dan veroudert een bloem wel tien jaar in een dag. We hebben dus maar een hele korte tijd om van hun schoonheid te genieten en daarom wil ik die schoonheid vastleggen. Letterlijk: bevriezen. Als je een bloem weghaalt uit de natuur, dan heb je als kunstenaar de verantwoordelijkheid om er betekenis aan te geven. Die schoonheid kun je in verschillende stadia vangen. Leg ik de tijd stil als de bloem nog ‘jong’ is of laat ik zien wat veroudering met een bloem doet? En wat gebeurt er als ik bloemen in ijs laat bevriezen? Per bloem bekijk ik hoe ik ‘m het beste tot zijn recht kan laten komen. Ik onthul hun schoonheid door techniek en creativiteit. ‘Iced Flowers’ is daar een mooi voorbeeld van. We bevriezen de bloemen met behulp van een speciale machine, waardoor er geen luchtbellen in het ijs ontstaan. Zo blijven de kleuren van de bloemen fris.”Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: