RADIOHEAD

Radiohead is een Engelse alternatieve rockband uit Oxfordshire. De band bestaat uit Thom Yorke (zang, slaggitaar, piano, elektrische instrumenten, percussie), Jonny Greenwood (leadgitaar, andere instrumenten), Ed O’Brien (gitaar, achtergrondzang), Colin Greenwood (basgitaar, synthesizers) en Phil Selway (drums en percussie). Sinds 1994 heeft de groep meer dan 25 miljoen platen verkocht. Radiohead begon eind jaren tachtig onder de naam On A Friday (gekozen omdat de prille muzikanten alleen op vrijdag konden spelen), maar noemde zich al snel naar een nummer van de Talking Heads (Shindig). Dit gebeurde onder druk van de platenmaatschappij die ‘On A Friday’ niet flitsend genoeg vond en Radiohead als naam met enige argwaan toeliet, onder het motto: alles beter dan ‘On A Friday’. Radiohead bracht haar eerste single, Creep, uit in 1992, en het debuutalbum Pablo Honey in 1993. Hoewel aanvankelijk weinig succesvol, werd Creep een jaar later wereldwijd een grote hit. Later werd het door de band zelf verguisd. In de jaren negentig werkte de band zich op tot een van de succesvolste rockacts ter wereld, met als hoogtepunten de albums The Bends (1995), waarvan zeven singles verschijnen, en het vaak tot meesterwerk bestempelde OK Computer (1997). Dat laatste album wordt vaak gezien als een hoogtepunt en een typering van de jaren negentig. Radiohead liet in de rockscene een duidelijke invloed achter, die terug te horen is bij onder andere Coldplay, Muse, Travis, Saybia en Keane. In het nieuwe millennium gooide de band het roer echter helemaal om en ging op de elektronische toer. De band verloor daardoor veel fans veel fans, want hun nieuwe opnames bevatte nog maar weinig rock en pop en wel veel moeilijke elektronica, Krautrock en jazz. Ze scoorden weer wel goed in de alternatieve hitlijsten. De groep keerde in latere jaren weer iets meer terug naar de oorspronkelijke sound, maar daarna werd het stiller en stiller. Ze staan in 2018 echter nog wel met zeven nummers in de Top 2000, waaronder Creep op 87 en dit meesterwerkje uit 1996 op 183: Street Spirit (Fade Out).
.

.

 

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: