JEANNE OOSTING

Jeanne Bieruma Oosting (Leeuwarden, 5 februari 1898 – Almen, 14 juli 1994) was een Nederlandse aquarellist, beeldhouwer, etser, graficus, lithografe, illustratrice, glasschilder, kunstschilder, tekenares en boekbandontwerpster. Als grafisch kunstenares is zij vooral na de Tweede Wereldoorlog bekend geworden. Zij volgde een opleiding aan de School voor Kunst en Kunstnijverheid in Haarlem, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Académie de la Grande Chaumière in Parijs. De veelzijdige kunstenares maakte onder meer ontwerpen voor boekbanden, boek- of stofomslagen, ontwerpen voor glas-in-lood, exlibrissen, postzegels en vervaardigde kunstwerken met als onderwerp, bomen, interieurs, landschappen, berglandschappen, portretten, zelfportretten, figuurvoorstellingen, stadsgezichten, stillevens, bloemstillevens, vruchtenstillevens, en tuinen.

In 1937 won ze op de Wereldtentoonstelling in Parijs de bronzen medaille op de Wereldtentoonstelling van 1937 te Parijs. In 1943 werd ze gelauwerd met de schildersprijs van Friesland en in 1971 ontving ze een eerste internationale vredesprijs en de Arti-medaille, als lid van Arti et Amicitiae in Amsterdam. Daarnaast ze ze lid van de kunstenaarsverenigingen Pulchri Studio,  vanaf 1927 van de Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst (VANK), de Hollandse Aquarellisten Kring  en de Vereeniging tot Bevordering der Grafische Kunsten De Grafische. In 1970 stelde zij financiële middelen beschikbaar voor de inrichting van de Jeanne Oosting Prijs, die elk jaar twee oeuvreprijzen uitreikt aan kunstschilders die werken in figuratieve stijl. Sinds 1994 wordt deze prijsuitreiking voortgezet door de Jeanne Oosting Stichting. Op die site is een uitgebreide biografie van Jeanne Oosting te vinden. Meer van haar werk is te vinden op de Pinterest-site van de Jeanne Oosting Stichting en (uiteraard) op Google Afbeeldingen.


 

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: