AMSTERDAM – OUDEKERKSPLEIN (1894)

Het Oudekerksplein ligt in het hart van de Wallen in Amsterdam, rond het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam, de 14e-eeuwse Oude Kerk. Het plein ligt tussen de Warmoesstraat (ter hoogte van de Wijde Kerksteeg) en de Oudezijds Voorburgwal. Aan de oostkant van het plein ligt de Oudekerksburg (brug nr. 206) over de O.Z. Voorburgwal en in het verlengde van deze brug liggen de Oudekennissteeg en Molensteeg, die het plein in oostelijke richting verbinden met de Oudezijds Achterburgwal en Zeedijk. De Sint Annendwarsstraat en de Enge Kerksteeg komen uit op het plein. Rond de Oude Kerk lag oorspronkelijk het kerkhof van de Oude Kerk. In 1655 werd die begraafplaats geruimd en verplaatst naar een plek buiten de toenmalige stadsgrenzen. Hiermee ontstond het huidige plein. Op de foto die Jacob Olie op 15 mei 1894 maakte zien we het portaal aan de zijde van de Oudezijds Voorburgwal, met rechts de Enge Kerksteeg. Eerder verschenen van Olie hier al blogs over zijn foto’s van de Zandhoek (1862), de Herengracht (1894), De Magere Brug (1894) en Nieuwmarkt (1902).

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: