CLAUDE MONET IN AMSTERDAM 3

Claude Monet (Parijs, 14 november 1840 – Giverny, 5 december 1926), de Frans impressionistisch kunstschilder, bezocht Nederland drie keer in de jaren 1870-1880. In 1871 verbleef hij vier maanden in Zaandam, begin 1874 bezocht hij Amsterdam en in 1886 werkte hij in de bollenstreek. Tijdens deze verblijven zou hij 42 schilderijen maken met typisch Hollandse onderwerpen als riviergezichten met molens en bootjes, stadsgezichten van Amsterdam en tulpenvelden.Bij zijn bezoek aan Amsterdam maakte hij twaalf schilderijen, waarvan er in het eerste blog Claude Monet in Amsterdam 1 al vier getoond zijn: Het Westerdok en de Posthoornkerk, De Gelderse Kade en twee versies van De Groenburgwal en Zuiderkerk. In het tweede blog Monet in Amsterdam 2 waren er twee schilderijen met de Montelbaanstoren. Op de eerste de toren lans de Oudeschans en op de tweede de toren vanaf de Rapenburgwal. De oorspronkelijke witte Peperbrug is 1929 door een donder gietijzeren brug.

Monet maakte ook twee schilderijen van de hoek Kamperhoofd en de haven aan de Oude Waal. Het Kamperhoofd was ooit het noordelijkste punt van de middeleeuwse stad. De naam Kamperhoofd verwijst mogelijk naar Kampen, want tot 1960 was er een veerdienst tussen de oude hanzestad Kampen en Amsterdam. De huizen stonden hier dicht bij het IJ. Er stond een bolwerk met daarop een kanon, wat te zien is op een stadsplattegrond van Cornelis Antonisz uit 1538. Tegenover het Kamperhoofd ligt sinds 1876 de Kamperbrug. Deze brug verbindt de Prins Hendrikkade met het oostelijke stationseiland, dat nu Stationsplein wordt genoemd. De basculebrug uit 1876 werd in 1904 vervangen door een ijzeren ophaalbrug. In 1963 bouwde men op deze plaats een vaste brug, want grote schepen passeerden hier niet meer. Alleen rondvaartboten en kleine pleziervaartuigen voeren nog onder deze brug door. De lek die Monet in 1974 schilderde is geheel veranderd. Het aanzien van de gebouwen is vernieuwd na 1874. Het Centraal Station waarnaar de huidige Kamperbrug leidt werd gebouwd tussen 1881 en 1889. Op het eerste schilderij is op de achtergrond de Schreierstoren te zien.


Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: