DAVID OLIVEIRA

David Oliveira (Lissabon, 1980) is een Portugese kunstenaar, die in 2008 aan de Faculdade de Belas artes de Lisboa zijn diploma beeldhouwen haalde en zich daarna verder bekwaamde voor een (niet-voltooide) opleiding tekenen en anatomie. Hij was inmiddels begonnen met het maken van driedimensionale beelden waarvoor hij draad gebruikte. Die techniek wist hij steeds verder te perfectioneren en er later een vierde dimensie aan toe te voegen, namelijk beweging (‘… an eternal motion that allways be there and was’). Hij houdt zich niet alleen bezig met het op die manier creëren van beelden van mensen en dieren, maar ook van beelden die refereren aan maatschappelijk belangrijke onderwerpen zoals de uitbuiting van dieren, slavernij, de vleesverwerkende industrie. Een van de onderdelen waarover hij zich steeds heeft uitgelaten en heeft uitgebeeld betreft de culturele traditie in Portugal van het stierenvechten (die overigens al aanzienlijk minder bloedig is dan die in het buurland Spanje). Zijn ‘draadbeelden’ lijken net ruwe schetsen op papier, zeker als ze tegen een witte achtergrond worden opgehangen. Vanuit een verkeerde hoek lijkt het slechts een warboel kluwen van ijzerdraad die uit elkaar moet worden gehaald, maar door naar links of rechts te stappen en dus in de juiste hoek ten opzichte van het kunstwerk te staan, komt het ineens tot leven. In zijn later werken werkt hij met kleurrijke opvulling tussen de draden. Ander werk van David Oliveira is te vinden op zijn website, zijn Facebookaccount en via Google.Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: