ANDREA VALERI

Andrea Valeri is een jonge gitaarvirtuoos en nog tamelijk onbekend. Je vraagt je eigenlijk af waarom, want aan de kwaliteit kan het niet liggen. Wellicht omdat hij niet uit de Angelsaksische wereld komt (hij werd op 27 februari 1991 in het Italiaanse Pontedera geboren). Wellicht omdat hij akoestische gitaar speelt en dat soort gitaristen, hoe hemels ze ook spelen, leggen het altijd af tegen hun elektrische collega’s. Desalniettemin heeft ‘de prins van de akoestische gitaar’ wel een vaste schare fans over de hele aardbol die hem vanaf zijn zestiende jaar volgen. Vanaf zijn tiende volgde hij lessen in klassieke gitaar, kende toen een tijdje een elektrische fase maar die ging weer snel over. Vanaf dat moment legde hij zich definitief toe op de acoustische gitaar, zowel voor klassieke stukken als het spelen van de betere popsongs in een akoestisch jasje. Op zijn zestiende had hij al een aantal solo-albums laten verschijnen en speelde op een paar dozijn albums van andere belangrijke artiesten mee.
Een van zijn vertolkingen betreft de eerste single van de Britse rockband Dire Straits. Een nummer dat als demo een paar keer op de radio te beluisteren was, waarna de Nederlandse platenmaatschappij Phonogram er wel brood in zag hen een platencontract aan te bieden. Het nummer werd daarna opnieuw opgenomen en uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten. Mark Knopfler speelde op een rode Fender Stratocaster uit 1962, maar er zijn bronnen die beweren dat er helemaal niet op een Fender Stratocaster werd gespeeld maar dat de (toen nog) armlastige Knopfler op een Japanse namaak speelde. What the heck, het blijft vituoos! Ook de versie van Valeri van (natuurlijk) Sultans of Swing.

.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: