ALFRED NEUMANN

Alfred Neumann (Lautenburg, 15 oktober 1895 – Lugano, 3 oktober 1952) was een Duitse schrijver van historische boeken. Hij was de zoon van een Joodse industrieel die in de houtindustrie werkzaam was. Hij bracht zijn jeugd voornamelijk door in Berlijn, Rostock en het Franstalige deel van Zwitserland. Vanaf 1913 studeerde hij kunstgeschiedenis; vlak na de Eerste Wereldoorlog promoveerde hij. In München had hij eerst een baan bij een uitgeverij en werkte tegelijkertijd als zelfstandige dramaturg en schrijver. Toen de nazi’s in 1933 aan de macht kwamen emigreerde Neumann, Tot 1938 woonde hij in Fiesole, een stadje in de buurt van Florence, toen ook in Italië een op het Duitse model gebaseerde racistische wetgeving werd ingevoerd week hij uit naar Nice en vanaf 1941 had hij zich gevestigd in Los Angeles, waar hij tamelijk snel staatsburger van de VS werd. In 1949 keerde hij echter terug naar Europa; liet vestigde zich opnieuw in de omgeving van Florence. In 1952 stierf hij, nog maar 56 jaar oud, in Lugano. Zijn literaire nalatenschap werd door zijn weduwe toegewezen aan de stad München.

Neumann schreef historische romans met veel dialogen, waarin zijn innerlijk conflict tussen zijn optimistische levensgevoel en pessimisme over de tragische stand van zaken in de wereld tot uiting kwam. Hij werd in van de meest gelezen auteurs inde tijd van de Weimar Republiek. Zijn schelmenroman Narrenspiegel gaat over het avontuurlijke leven van hertog Heinrich uit Leignitz (het hedendaagse Legnica in Polen), die een tijdlang aanvoerder van de Hugenoten was en het bijna tot koning van Polen bracht. De personages in zijn romans komen het best tot uiting als schaakspelers die in alle rust en kalmte hun volgende politieke stap voorbereiden en uitvoeren. Zijn roman over de moord op Russische tsaar Paul I werd in 1928 onder de titel Der Patriot verfilmd, met Emil Jannings in de hoofdrol. Deze Jannings kreeg in 1929 een Oscar voor zijn rol in Der Weg allen Fleisches (1927) en Sein letzter Befehl (1928), nog steeds de enige Duitser die deze hoofdprijs binnen de filmindustrie ooit kreeg. Hij is echter vooral onsterfelijk geworden door zijn rol van de tragische professor Emanuel Rath in Der blaue Engel, de film die ook Marlene Dietrich wereldfaam zou brengen. Tijdens zijn verblijf in Californië schreef Neumann de roman Der Pakt over de Amerikaanse militair William Walker, die in de 19e eeuw werd gekozen tot president van Nicaragua en de functie direct misbruikte om er een diktatuur van te maken.

Bij Verlag Allert de Lange verschenen vier romans van Alfred Neumann. In 1934 Neuer Cäsar, een omvangrijk boek van 637 pagina’s over de Romeinse keizer maar met een overduidelijke verwijzing van de nieuwe heerser over Duitsland waarvoor hij zojuist gevlucht was. In 1935 verscheen Der Teufel, wat een heruitgave moet zijn geweest van de roman over Frans koning Louis XI, Le prudent (1461-1483) en diens kamerheer, Olivier le Daim, een boek dat in 1926 al was uitgegeven. Nog steeds verkrijgbaar overigens. In 1936 verscheen Kaiserreich en in 1938 Die Goldquelle. Tot slot verscheen in 1939 Der Patriot, wat een gezamenlijke publicatie was van Verslag Allert de Lange, Querido Amsterdam en Bermann-Fischer Stockholm, die hiervoor de naam Forum Bücherei Amsterdam aanhielden. Ook dit boek, een drama in vijf akten, was ook al in 1926 in Duitsland verschenen.

 

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: