BLACK

Black was het pseudoniem van de Britse singer-songwriter Colin Vearncombe (Liverpool, 26 mei 1962 – Cork, 26 januari 2016). Blacks eerste uitgave was Human Features, uitgebracht door Rox Records in 1981, het daarop volgende jaar gevolgd door een onafhankelijke uitgave, More than the Sun. Hierna tekende Black een contract bij WEA Records, waarvoor hij in 1984 Hey Presto op de markt bracht. In de tussentijd had Black samen op met de Thompson Twins een langdurige tournee gehad, waardoor hij voor het eerst bekendheid verkreeg buiten het Verenigd Koninkrijk. Er werden van Hey Presto twee singles uitgebracht, maar vanwege het geringe succes werd daarna het contract met WEA Records opgeheven. Het jaar 1985 was ook een slecht jaar voor Black, hoewel hij dat jaar wel zijn grote wereldsucces schreef die zijn internationale carrière op gang bracht. Hij bracht dat nummer in eigen beheer uit, wat hem een nieuw contract opleverde, bij A&M Records. Daarna daarna nog nieuwe nummers en LP’s uit, met bescheiden succesjes.Omdat Black daarna niet langer aan een platenlabel gebonden wilde zijn, richtte hij zijn eigen platenmaatschappij op, Nero Schwarz (respectievelijk Italiaans en Duits voor zwart). Na een eerste uitgave in 1993 (Are We Having Fun), stopte hij een tijd, om in 2005 terug te komen met een nieuwe uitgaven, Between Two Churches. In 2009 kwamen nog twee albums uit, The Given en Water On Stone. In 2015 maakte Vearncombe zijn laatste album, Blind Faith. Op 10 januari 2016 was Colin Vearncombe betrokken bij een auto-ongeval in Ierland, waar hij sinds 2003 woonde. Hij werd vanwege een zwaar hoofdletsel in een kunstmatige coma gebracht en overleed ruim twee weken later op 53-jarige leeftijd in het Cork University Hospital aan zijn verwondingen. Het grote succes van dat ene nummer werd echter nooit geëvenaard. We kennen Black uiteraard met dat ene treurige nummer uit 1987 met de ironische titel: Wonderful Life.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: