ALAN STIVELL

Alan Stivell is de artiestennaam van Alan Cochevelou (Riom, 6 januari 1944), een Bretoens zanger, musicus en instrumentenbouwer die aan de basis staat van de herontdekking van de keltische harp. Hij zingt vooral in het Bretoens, maar ook in het Frans en het Engels. Typisch voor Alan Stivell is echter dat hij zijn repertoire niet alleen in die twee voor de hand liggende talen maar ook in Keltische talen als het Gaelisch en het Welsh gaat zoeken, zoals blijkt op (onder meer) zijn platen ‘Renaissance de la Harpe celtique’ , ‘E Langonned’ en ‘E Dulenn’. In de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw heb ik vooral de eerste twee van die LP’s helemaal grijsgedraaid. Daarna raakte Alan Stivell voor mij een beetje in de vergeethoek. Voor anderen echter niet, want de inmiddels 75-jarige artiest treedt nog steeds op. Zijn ruige haarbos en baard is hij kwijt, evenals de nodige kilootjes en hij kijkt ook vermoeid, maar zijn muziek blijft levendig. Ter herinnering aan vroeger een complete LP met vele geweldige nummers:  E Langonned.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: