NOIR DESIR

Noir Désir was een Franse rockband die van 1983 tot 2010 actief was. Hun bekendste album is Des visages des figures uit 2001 met daarop onder meer het nummer Le vent nous portera, met gitaarspel van Manu Chao (ook al zo’n favoriete band van me; moet ook nog eens een keer een blog over komen). Andere bekende nummers van hen zijn Aux sombres héros de l’amer, Tostaky (le conticent), Un jour en France en L’Homme pressé. De band werd in 1983 in Bordeaux opgericht door zanger Bertrand Cantat, drummer Denis Barthe, gitarist Serge Teyssot-Gay en bassist Frédéric Vidalenc. De laatste werd in 1996 vervangen door Jean-Paul Roy.
In Nederland heeft bij mijn weten de band nooit een voet aan de grond gekregen. In ons op de Angelo-Saksische wereld georiënteerde wereld komt een Franstalige band nu eenmaal niet aan de bak, hoe geweldig hun muziek ook is. Eigenlijk kwam Noir Desir hier alleen maar heel ven in beeld vanwege een dramatische zaak: in 2003 sloeg zanger Bertrand Cantat zijn vriendin Marie Trintignant (Boulogne-Billancourt, 21 januari 1962 – Neuilly-sur-Seine, 1 augustus 2003) bewusteloos tijdens een ruzie in een hotelkamer in Litouwen.
Marie Trintignant  was een Frans actrice en dochter van de bekende acteur Jean-Louis Trintignant, die ooit nog een tijdje wat had met Brigitte Bardot. Je kunt het slechter treffen. Zelfs had Marie Trintignant een meer dan behoorlijke carrière, waarvoor ze in totaal vijf keer voor diverse filmrollen werd genomineerd voor een César, zeg maar de Franse Oscar. Ze overleed op 1 augustus 2003 aan een hersenoedeem ten gevolge van de slagen die haar partner Bertrand Cantat haar veertien dagen eerder had toegebracht. Bernard Cantat was in Frankrijk niet alleen bekend als zanger van de alternatieve rockband Noir Désir, maar ook omdat zij zich met uitgesproken linkse standpunten in politieke kwesties mengde. Hij was sinds 1997 getrouwd met de Hongaars-Franse schrijfster Krisztina Rády en kreeg twee kinderen met haar. In 2002 kreeg hij een relatie met actrice Marie Trintignant. In maart 2004 werd Cantat wegens doodslag op Trintignant veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. In september 2004 werd hij overgeplaatst naar een gevangenis bij Toulouse en daar in oktober 2007 vervroegd vrijgelaten. In januari 2010 pleegde zijn ex-echtgenote Rády zelfmoord in haar woning in Bordeaux, waar Cantat op dat moment ook verbleef.
Tijdens Cantats opsluiting werd het platencontract van de groep verlengd. Direct na de vrijlating nam Noir Désir met Cantat weer in de gelederen in 2008 twee nieuwe nummers op. De band bleef formeel bestaan tot 30 november 2010. Daags nadat gitarist Serge Teyssot-Gay de band verlaten had vanwege ‘emotional, human and musical differences with lead singer Cantat’, werd een verklaring uitgegeven dat de band definitief stopte. Cantat werkte vanaf dat moment als solo-artiest verder en werkt daarbij samen met diverse andere Franse, Engelse en Amerikaanse muzikanten.
Van hun eerste, succesrijke LP uit 2011 het nummer, dat grotere bekendheid had verdiend: Le vent nous portera.
.

.

 

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: