MARK KNOPFLER

Dire Straits was een Britse rockband die bestond tussen 1977 en 1995, met als veruit bekendste lid zanger-gitarist-songwriter Mark Knopfler. De band heeft een gigantische reeks succesvolle platen afgeleverd en nadat de band in 1995 ophield te bestaan, ging Mark Knopfler op dezelfde manier verder. De sound bleef wonderwel intact, maar hij trad vanaf dat moment op met bands in wisselende samenstelling, nam zijn platen op met studiomuzikanten en wisselde regelmatig de ene gerenommeerde solo-artiest om een plaat mee op te nemen af met de volgende al even beroemde en succesvolle solo-artiest. Al in 2009 gaven de cijfers aan dat Dire Straits en Mark Knopfler wereldwijd meer dan 120 miljoen albums verkochten en de afgelopen jaren zullen daar wel de nodige miljoenen exemplaren bijgekomen zijn. Mark Knopfler (Glasgow, 12 augustus 1949; verdomme, hij wordt dit jaar 70 jaar!) heeft als zanger een lage neusstem, een wat nasaal geluid dat meer op melodieus iets opzeggen lijkt dan op zingen, maar het blijft fantastisch. Het roept bij velen herinneringen op aan twee andere ook niet echt begenadigde maar toch zeer succesvolle zangers: Bob Dylan en J.J. Cale. Met de laatste heeft hij gemeen dat hun gitaarspel ook op elkaar lijken. Zijn beroemde gitaarspel lijkt op een kruising tussen de zweverige sound van The Shadows van Hank B. Marvin en het fingerpickingspel van J.J. Cale. Ik koop al jarenlang niet meer elke plaat van Dire Straits en Mark Knopfler, maar dacht dat ik zo ongeveer alles wel van hem had gehoord. Blijkbaar Shangri-La gemist, zijn vierde solo-album dat werd opgenomen in de gelijknamige jaren zestig opnamestudio in Malibu (Los Angeles). De medemuzikanten waren Richard Bennett (gitaar), Jim Cox (piano, orgel, harmonica), Guy Fletcher (piano, orgel), Glenn Worf (basgitaar), Chad Cromwell (drums) en Paul Franklin (pedal steelguitar). Alle nummers werden geschreven door Knopfler, waaronder het openingsnummer dat gebaseerd is op de autobiografie van Ray Kroc, de man die McDonalds groot maakte: Boom, like that.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: