MARTIJN TEERLINCK

Martijn William Zimri Teerlinck, ook bekend onder de artiestennamen The Child of Lov en Cole Williams, (Lendelede, 31 maart 1987 – Amsterdam, 10 december 2013) was zanger, muzikant en dichter. Hij werd geboren in het West-Vlaamse Lendelede, maar groeide op in Alkmaar en Amsterdam. In de laatste stad studeerde hij literatuurwetenschap en Italiaans en begon met dichten. Teerlinck was één van de oprichters van het poëziecollectief Meer Licht. Hij publiceerde onder meer in de tijdschriften Awater, Deus Ex Machina, Met Andere Zinnen, Digther, Krakatau en Op Ruwe Planken. Ook verscheen zijn werk in de bloemlezingen Met dat hoofd gebeurt nog eens wat (2010) en We zochten slechts een gat om van te varen (2010). In 2009 en 2010 deed hij mee aan het NK Poetry Slam. in 2010 won hij ex aequo met Daan Doesborgh . Erik Jan Harmens, die goed met Teerlinck bevriend was: “Martijn Teerlinck was een wonderlijke verschijning. Ondanks zijn broze gestel, veerde hij op het podium helemaal op. Gesticulerend en ieder woord nahamerend, betoverde hij het publiek met bezwerende, zangerige dichtregels, die hij uit het hoofd voorlas. Als Teerlinck voorlas, was het alsof hij hardop een gebed uitsprak, al was niet duidelijk of dat tot een god was.’ Op uitnodiging van Rick de Leeuw nam hij in 2011 deel aan het programma Ontmoetingen met schrijvers in het Theater aan de Parade in Den Bosch, samen met onder anderen Ramsey Nasr en Remco Campert. Ook was Teerlinck als dichter te beluisteren bij Dichters in de Prinsentuin, in het Rozentheater en op Radio 1.

Zijn muzikale carrière begon eind 2012. Als R&B- en soul-zanger The Child of Lov (‘I make pop for thugs’) debuteerde hij op het Britse platenlabel Double Six met de single Heal. De bijbehorende videoclip was opgenomen in Atlanta. De muzikale stijl valt te benoemen als funk en R&B. De plaat trok onmiddellijk de aandacht omdat rocksterren als Blur-voorman Damon Albarn en de Amerikaanse hiphop-artiest MF Doom eraan meewerkten. Niemand wist dat Martijn Teerlinck alias Cole Williams alias The Child of Lov alias Sun Patzer de man achter deze muzikale explosie was. Hij maakte zijn identiteit pas in het voorjaar van 2013 bekend na het winnen van de NME Philip Hall Radar Award voor een R&B-debuutalbum (Child of Lov) in het voorjaar van 2013. Op 6 mei 2013 verscheen bij Double Six zijn debuutalbum The Child of Love, met tien nummers. De LP werd internationaal goed ontvangen. Terwijl hij nog nooit live had opgetreden, werd hij geboekt voor het Glastonbury Festival in Engeland maar hij annuleerde dat optreden omdat hij het studiogeluid live niet perfect kon brengen. Het zou niet meer tot een tweede LP en live-optredens komen.

Teerlinck wist dat hij niet oud zou worden. Hij leed aan het zeldzame Syndroom van Marfan, aangeboren en erfelijke afwijking van het bindweefsel die in zijn geval leidde tot een langzame verwijzing van de aorta. Eind 2013 moest Teerlinck aan zijn aorta worden geopereerd. Hij overleed aan complicaties van de operatie, op slechts 26-jarige leeftijd. In mei 2014 verscheen postuum zijn debuut als dichter, de bundel Ademgebed, bezorgd door de dichter Erik Jan Harmens, die ook het voorwoord schreef. Verschillende gedichten hieruit zijn ingesproken en via You Tube te beluisteren. Hieronder het gedicht waaraan de bundel haar titel ontleent: Ademgebed.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: