Q65

Q65 was een Haagse popgroep uit de jaren zestig van de twintigste eeuw. De groep stond bekend om zijn ruwe, bewust lelijke geluid. De groep werd opgericht door de gitaristen Joop Roelofs en Frank Nuyens, aangevuld met zanger Wim Bieler, bassist Peter Vink en drummer Jay Baar. De band debuteerde in 1966 met het album Revolution. Samen met The Outsiders was de groep een van de populairste Nederlandse ‘garage’ bands in de jaren zestig. Roelofs bedacht de naam, die vooral modern en kort moest zijn: een letter en een getal. Geïnspireerd door de titels van de Rolling Stones-nummers Susie Q en Route 66 kwam hij met Q65. Het klonk lekker en refereerde aan het oprichtingsjaar. Hun repertoire bestond vooral uit r&b-nummers, maar ook uit nummers van The Kinks, The Animals en The Rolling Stones. Na een van hun optredens was producer Peter Koelewijn onder de indruk van hun populariteit en nodigde hij hen uit voor een proefopname van You’re the Victor. Daarmee scoorde ze in 1966 direct een hit; het nummer bereikte de elfde plaats en bleef dertien weken in de Top 40. Voor hun tweede nummer The Life I Live liet de platenmaatschappij hen uitgebreid reclame maken. Zo reisden zij per rubberboot naar Londen, waar ze geen werkvergunning kregen en na enkele interviews terugkeerden. De terugreis was eveneens zogenaamd per rubberboot, deze werd echter slechts vanaf enkele kilometers uit de Scheveningse kust gebruikt. Ruim 30.000 fans verwelkomden hen. Deze plaat reikte tot positie vijf en werd hun grootste hit. Hun r&b-album Revolution verkocht 35.000 exemplaren. Drugsgebruik zorgde in de groep voor onenigheid en de militaire dienstplicht van zanger Wim Bieler maakte een tijdelijk einde aan het bestaan van de groep. In april 1967 kwam World of Birds nog wel in de top 10 van de Top 40. Hun laatste hit was in oktober 1970 stond twee weken in de hitparade, een bescheiden succesje. De beide albums Afghanistan en We Are Gonna Make It haalden ook niet de verkoopcijfers van hun debuutalbum. Die lp werd nog in april 2018 door de lezers van het Nederlandse maandblad Lust for Life gekozen tot nummer 6 van de beste albums van de Lage Landen. Mijn favoriete nummer: The world of birds.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: