AKUSTIK ROCK TRIO

Child in Time is een compositie van de Britse hardrockband Deep Purple, afkomstig van hun album Deep Purple in Rock uit 1970. Het is met ruim tien minuten een van hun langst durende nummers. De melodie van het intro op het hammondorgel door Jon Lord is geïnspireerd op het nummer Bombay Calling van de Amerikaanse band It’s a Beautiful Day uit 1968. Daarna komt de zangpartij, waarin de stem van zanger Ian Gillan in crescendo langzaam steeds luider wordt en overgaat in voluit gillen overgaat, waarmee hij een groot vocaal bereik en volume demonstreert. Vervolgens komt de gitaarsolo van zo’n zes minuten van Ritchie Blackmore, ondersteund door beukende drums, bas en orgel, die abrupt afbreekt waarna de hele compositie weer van voren af aan begint en in een meerstemmig gegil eindigt. Omdat het nummer in zijn geheel 10 minuten en 18 seconden duurt, en omdat op een conventionele vinyl single op 45 toeren per minuut niet veel meer dan zeven minuten per kant past, werd de originele single uitgebracht als Child In Time (part 1 & 2), waarbij het nummer was opgesplitst in twee delen, op elke kant van de single een deel. Het nummer heeft vanaf de zeventiger jaren altijd een grote populariteit gehad. In de top 2000, voor velen de maatstaf der dingen, haalde het net noit de bovenste plaats. Zeer lang bivakkeerde het op de tweede of derde plaats. In de laatste editie van 2018 was het nummer inmiddels een beetje afgezwakt naar de zesde plaats.
Het is een nummer waarvan je veronderstelt dat het eigenlijk niet door een andere band te coveren is. Althans niet in een versie die als (bijna) gelijkwaardig kan worden gezien. En toch is die er en wel van een Duitse band met de weliswaar weinig flitsende naam Akustik Rock Trio (gelukkig opteert men voor de afkorting ART), bestaande uit zangeres Katja Neumann en gitaristen Daniel Werner en Erik Sommer. Het trio werd in 2008 in Hoyersweda (iets boven Dresden en richting Poolse grens) opgericht en speelt sinds 2014 tijdens live-optredens met een vierde man, Stephan Wocko. Op hun website verklaart het trio/kwartet: ‘
Wir interpretieren klassische und moderne Rocksongs auf eine ganz eigene Art und Weise. Dabei wird besonderer Wert auf spannende und abwechslungsreiche Arrangements gelegt, bei denen mit Sicherheit keine Langeweile aufkommt. Eine wirklich starke weibliche Frontstimme wird von den beiden Akustik Gitarreros perfekt in Szene gesetzt, wobei vom ersten Ton an klar wird – die Musiker haben richtig Spaß bei der „Arbeit“. Neben Gitarren und Gesängen werden auch diverse Percussion- Instrumente bespielt, wodurch die Band trotz der kleinen Besetzung mit großem Sound überzeugt. Mal kraftvoll, laut und impulsiv – mal gefühlvoll, besinnlich und leise. Die ART-isten begeistern Ihr Publikum mit einem aufregendem und unterhaltsamen Akustik- Konzert der Extraklasse.’ Dat klopt helemaal, luister maar naar hun versie van Child in Time.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: