MARY MEIJS

Mary Meijs-Michon (Maastricht, 4 september 1929 – Maastricht, 6 februari 2011), werkend onder de naam Mary Meijs, was een Nederlandse schilderes en textiel-kunstenares. Ze studeerde aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool te Maastricht (1946-1950) als leerling van onder anderen Harry Koolen. Ze vervolgde haar opleiding aan de Jan van Eyck Academie (1951-1952), waar ze les kreeg van de schilder Thé Lau. Na voltooiing van haar opleiding aan de academie heeft ze werken vervaardigd in verschillende landen over de hele wereld. Ze reisde veel en woonde langere periodes in Zuid-Afrika (1958-1961) en Curaçao (1965-1968). De invloeden daarvan zijn terug te zien in haar werk. Naast schilderijen maakte ze ook wandkleden en gaf appliqueerlessen. Ze was gehuwd met geograaf Leo Meijs. Ze had regelmatig opdrachten en exposities in diverse galeries in het binnen- en buitenland (o.a. Willemstad, Curaçao en haar geboorte- en woonplaats Maastricht). Door de jaren heen is ze haar eigen stijl gaan ontwikkelen en wist ze door middel van kleurgebruik, kleurcombinaties en creativiteit haar eigen stempel te zetten. Dit resulteerde in samenwerking met meerdere galeriehouders die haar werk hebben tentoongesteld. Ook kreeg ze opdrachten. Zo heeft Meijs bijvoorbeeld voor de inrichting van het Hilton Hotel diverse wandkleden gemaakt. In 1969 maakte ze bijvoorbeeld voor het Hilton Hotel op Curaçao een kamerbreed wandtapijt, dat onderdeel uitmaakte van de tentoonstelling waarvoor Jeanne Bieruma Oosting 150 grafieken afleverde. Wie weet hoorde daarbij het werk Monstrum, serie Visions et Fantômes, dat sinds een tijd onze huiskamer verfraaid. Tot 1987 heeft Meijs zich voornamelijk bezig gehouden met het vervaardigen van wandkleden en batikken, na 1987 heeft ze de overstap naar het schilderen gemaakt. In juni 1989 hield ze haar eerste expositie van schilderijen in haar thuisstad Maastricht. Haar werk is geïnspireerd door werken van Karel Appel. Meijs schilderde niet volledig abstract, al benadert haar werk dat wel sterk. Er zijn meestal herkenbare figuren te ontdekken; bijvoorbeeld mensen, gebouwen of dieren. De werken van Mary Meijs getuigen van een gevoel voor kleur en affiniteit met de natuur.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: