THE MOTIONS

The Motions was een Haagse band die in 1964 werd opgericht door Henk Smitskamp (basgitaar), Robbie van Leeuwen (gitaar), Rudy Bennett (zang) en Sieb Warner (drums). De band zou tot 1970 bestaan, vooral in de beginjaren erg succesvol zijn en daarna steeds meer afglijden tot stoppen het logische besluit was. De neergang begon eigenlijk nadat in maart 1967 de belangrijke songwriter Robbie van Leeuwen de band verliet en een nieuwe band oprichtte, Shocking Blue. Een half jaartje later werd mede-oprichter Henk Smitskamp uit de band gezet en zanger Rudy Bennettt kreeg steeds meer ambities een solo-carrière te beginnen. Met de vervangers werd nog steeds wel aardige muziek gemaakt, maar de brille was verdwenen. In 1968 moesten twee van die vervangers vanwege drugsbezit een tijdje naar het gevang. Daar kwamen weer wel vervangers voor, maar nadat in mei 1969 het laatste originele lid, Sieb Warner, opstapte om de gelederen van Golden Earring te vervangen, leek het einde al nabij. Warner had nog wel meegedaan aan de lp Electric baby. In juni 1969 toerde The Motions zelfs nog even door de Verenigde Staten, hopend op eenzelfde doorbraak als Shocking Blue er had gehad. Dat succes bleef echter uit en ook in Nederland kwamen er geen hits meer. In juni 1970 kwam nog wel de lp Sensation uit, die echter alleen bij de supermarkten van Simon de Wit te koop was. Een paar maanden later hield de groep het voor gezien. Hun start was wel spectaculair geweest. Op 8 augustus had het groepje Ritchie & the Riccochets, waarvan Van Leeuwen en Bennett deel uitmaakte, in het Kurhaus opgetreden in het legendarische voorprogramma van The Rolling Stones. Beide muzikanten besloten het op een wat andere boeg te gooien en nodigden twee andere ervaren muzikanten uit om ‘de beste Nederbietband’ te starten. In december 1964 brachten ze een eerste single uit, It’s gone. De single werd zonder dat de verkoopcijfers daar aanleiding toe gaven door Joost den Draaijer en consorten begin 1965 één week in de Veronica Top 40 op nummer 39 geplaatst. Daarmee waren The Motions de eerste Nederlandse beatgroep die in de hitparade belandde. Den Draaijer (Willem van Kooten) deed dat trouwens wel vaker bij wijze van proefballon, zoals bij Q65 met You’re the victor. Hun eerste lp Introduction to The Motions wordt nog steeds als een klassieker in de Nederbiet. Het kende ook, wat mij betreft althans, hun mooiste nummer, geschreven door Van Leeuwen in de tijd dat de protestsongs een ware rage waren: Wasted words
.

.

 

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: