DE DRIE GRATIËN – 030

.
Peter Zokosky (Californië, 1957) volgde vanaf 1979 diverse kunstopleidingen: University of California Riverside, Otis Art Institute Los Angeles, National Endowment for the Arts, Robert M. MacNamara Foundation Residence Grant, Ucross Foundation Artist in Residence. Hij wordt omschreven als een ‘nieuwe oude meester’, een treffende omschrijving om iemand te karakteriseren die op basis van de traditionele schilderstechnieken moderne taferelen weergeeft. Voor een uitgebreide weergave van zijn werk kan men terecht op de eigen website van Peter Zokovsky. Die staat namelijk vol met werken die schildertechnisch volmaakt en wetenschappelijk helemaal correct zijn, maar bovenal vreemde en soms verontrustende voorstellingen bevatten. Zokosky laat zelf weten dat hij al op zesjarige leeftijd dode vogeltjes helemaal ontleedde om te weten hoe zo’n beestje eigenlijk in elkaar zat. Dat ontleden van mensen en dieren zou een levenslange fascinatie blijven, die hij in vele schilderijen laat terugkomen. Zo schildert hij in The Small Clearing het skelet van een hert dat door het bos wandelt. het kost de kijker geen enkele moeite om er een levend dier in te zien, sterker nog, het helemaal niet vreemd te vinden dit skelet te zien wandelen. Er is ook een schilderij waarin het skelet van een aap een boom in klimt. Van De Drie Gratiën maakte hij ook een voorstelling waarbij één van de drie als skelet naast de twee anderen staat, waarbij de rechtse ook een anatomische weergave lijkt.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: