LE FACTEUR (1900)

Les Landes is een Frans departement, dat deel uitmaakt van de regio Nouvelle-Aquitaine en wordt begrensd door de departementen Gironde, Lot-et-Garonne, Gers en de Pyrénées-Atlantiques. In het noorden ligt de metropool Bordeaux, in het zuiden stuit men op de Franse Pyreneeën. Verder grenst het aan de Atlantische Oceaan. Het departement was een van de 83 departementen die tijdens de Franse Revolutie werden gecreëerd toen op 4 maart 1790 een wet van 22 december 1789 tot uitvoering kwam en delen van de provincies Guyenne en Gascogne werden samengevoegd tot een nieuw departement. Het departement kent inmiddels een paar redelijk grote steden, zoals Mont-de-Marsan (30.162 inwoners) en Dax (20.528), maar overwegend kent men er slechts wat dunbevolkte dorpen die slechts in de zomermaanden worden overspoeld door hordes toeristen. Dat is niet zo verwonderlijk, want Les Landes heeft een kustlijn van maar liefst 106 kilometer, met vele fantastische zandstranden, prachtige duinenrijen, pittoreske dorpjes en schaduwrijke en uitgestrekte dennenwouden om te schuilen tegen de soms erbarmelijk hete zon.  Dat was vroeger wat anders, want tot vroeg in de 20e eeuw bestond Les Landes uit een geweldig moerasgebied waar slechts heide op groeide.  Om het gebied bewoonbaar te krijgen werden vanaf het eind van de 19e eeuw de bossen aangepland, die nu in totaal ruim 600.000 hectare beslaan. In dat moerassig gebied was het voor de bewoners essentieel goed te kunnen steltlopen. Het was de enige manier om snel en veilig te kunnen verplaatsen. Tegenwoordig zijn ‘les echasses’ nog slechts een folkloristische activiteit, een eeuw geleden kon men herders en ander volk zo zien rondlopen. Het was simpelweg de enige manier om zich snel te kunnen verplaatsen. Ook de postbode kwam dus al steltlopend langs en daar zijn ook mooie ansichtkaarten van gemaakt. Niet zo lang geleden trof ik een foto aan die zo’n ansichtkaart professioneel had gephotoshopt, wat leidde tot de vragen of dit echt mogelijk was en waar het in hemelsnaam voor diende.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: