NEBELUNG

Nebelung is een band waarover de Duitstalige Wikipediasite slechts de summiere aanduiding geeft: ‘Nebelung ist eine im Herbst 2004 gegründete Neofolk- bzw. Darkfolk-Band aus Bonn’. Na wat verder zoeken kom ik niet verder dat het trio bestaat uit Stefan Otto (gitaar, zang), Thomas List (gitaar) en Katharina Hofmann (cello), met steeds weer de aanduiding dat het een ‘Deutsche Neofolk-band’ is. Die term moet iedereen een beetje zenuwachtig maken, want er hangt bij een aantal van bands uit die scene een luchtje van extreemrechts gedachtegoed. En sterke lucht soms.  De vroege wortels van Neofolk (verwante aanduidingen zijn apocalyptic folk en folk noir) liggen in de jaren zeventig en tachtig en de misleidende aanduiding ‘folk’ doet vergeten dat het genre ontstond uit de punk, industrial en vooral gothic. Een van de eerste neofolkbands was Current 93, een Britse folkgroep rond zanger en tekstschrijver David Tibet die muziek schreef met als vaste  thema’s de apocalyps, de terugkeer van Christus en de sterfelijkheid van de mens. De aanduiding ‘folkmusic’ dankt men aan het feit  dat met een soortgelijk instrumentarium als folk werd gewerkt, maar de composities en klankkleuren lagen dichter bij industrial en gothic dan bij originele folk. Na verloop van tijd werd in het genre om diverse redenen het het gebruik van Germaanse, heidense en (sporadisch) fascistische en nazi-symboliek steeds vaker gebruikt, waardoor vele bands ten onrechte als extreemrechts werden gezien. In de praktijk was dat slechts bij enkelen echt het geval, maar bij de meeste bands is dat volkomen ten onrechte. Zeker bij Nebelung lijkt dat het geval te zijn, gezien hun eigen omschrijving van het ontstaan van de band: ‘Nebelung as a project was born in the autumn of 2004. Still its roots lead further back to a fullmoon Beltane night in the year of 1999, when Stefan and Thomas were wandering the forests around the Brocken in the Harz Mountains. In this night the woods revealed their stunning beauty and gave rise to a higher mystical understanding of man and nature. It is this spirituality, which inspires Nebelung to their lyrics and music – dreaming deeper into woods and silence’. De groep heeft inmiddels negen cd’s opgenomen, vol met dromerige muziek, waarvan ik vooral ‘Palingenesis’ veelvuldig draai, maar ik vond ook een mooi live-concert (bijna één uur genieten) uit 2014, met een onbekende vierde muzikant: Nebelung, live in Rosslau.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: