ALEXEJ VON JAWLENSKY

Alexej von Jawlensky (Torzjok Rusland, 25 maart 1864 of 1865 – Wiesbaden, 15 maart 1941) was een Russisch-Duits expressionistisch schilder. Hij kreeg in Sint-Petersburg in 1892 de aanbeveling zich bij zijn kunstopleiding te richten op de schilderkunst en dan les te gaan volgen bij de vermogende Barones Marianne von Werefkin (1860-1938), die op dat moment in Rusland al behoorlijk wat succes had en de bijnaam ‘de Russische Rembrandt’ had gekregen. In die periode schilderde Von Jawlensky realistische werk, maar bijna alle werken van hem uit die periode zijn verloren gegaan. In 1896 vertrokken hij, Marianne von Werefkin en hun elfjarig dienstmeisje naar München in Duitsland, waar hij bevriend raakte met Wassily Kandinsky. In 1902 ging hij meer aandacht krijgen voor de avant-garde in Parijs, die hij in 1903 ook bezoekt. Hij gaat steeds meer stillevens en landschappen in neo-impressionistische stijl schilderen. In de jaren 1904-1906 concentreerde hij zich sterk op het werk van Vincent van Gogh, wat tot uiting kwam in het werk Das Waldhäuschen. Enkele jaren later richtten hij en zijn vrouw in de ‘rosafarbenen Salon’ van Werefkin de Brüderschaft von Sankt Lukas op, gebaseerd op de werkwijze van de aloude gilden. Het gilde zou geen lang leven beschoren zijn, maar wist toch in de jaren 1909-1911 drie invloedrijke tentoonstellingen te organiseren. In dezelfde salon van Werefkin werd rond Kerstmis 1908 de Neue Künstlerverein München opgericht, waarvan behalve uiteraard het echtpaar Von Jawlensky-Von Werefkin ook Adolf Erbslöh, Oscar Wittenstein, Gabriële Münter en Wassily Kandinsky waren. Het bleek opnieuw de opstart te zijn naar een andere vereniging. Al na een jaar verliet hij deze vereniging en startte met Franz Marc de nieuwe kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter, die een toonaangevende club in de Duitse schildergeschiedenis zou innemen. In 1914 bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog hield de club op te bestaan. Elk van de kunstenaars ging zijn/haar eigen weg, voortdurend werkend aan een indrukwekkend artistiek oeuvre.

Meer over Alexej von Jawlensky
.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: