J.J. CALE

J.J. Cale, geboren als John Weldon Cale (Oklahoma City, 5 december 1938 – La Jolla, 26 juli 2013) was een Amerikaanse singer-songwriter en gitarist. Hij groeide op in Tulsa, Oklahoma. Nadat hij met weinig succes met een aantal muzikanten uit Tulsa een paar songs had opgenomen en getracht die onder de aandacht te krijgen van radiostations en platenmaatschappijen, vertrok hij begin jaren zestig naar Californië. In Los Angeles nam hij opnieuw enkele demo’s op, waaronder After Midnight. Opnieuw werden de demo’s ruim verspreid en opnieuw bleek er weinig belangstelling te zijn voor zijn muziek. In die tijd kreeg hij zijn artiestennaam J.J. Cale van een nachtclubeigenaar, die hem zo noemde omdat er in de toentertijd beroemde band Velvet Underground al iemand onder de naam John Cale actief was. Het verblijf in Los Angeles werd geen succes. Berooid van geld en illusies keerde hij terug naar Tulsa, maar van daaruit zou hij alsnog veel roem vergaren. Hij werd bekend doordat de ‘halfgod’ Eric Clapton 1970 op zijn debuutalbum een nummer van Cale opnam: After Midnight. Hij kreeg onmiddellijk het advies van de publiciteit die Clapton met zich zou meebrengen gebruik te maken door een eigen versie van zijn nummer op te nemen en snel te verspreiden. Het nummer werd opgenomen op de debuutelpee Naturally die Cale direct uitbracht. Zijn unieke werd nu wel opgepikt en omschreven als een ‘unique hybrid of blues, folk and jazz, marked by relaxed grooves and Cale’s fluid guitar and iconic vocals’. Zijn handelsmerk was het zogenaamde laid back-zingen, wat betekent dat men nét na de tel inzet. Daarnaast was Cale in zijn diensttijd bij de luchtmacht handig met elektronica geworden, waardoor hij zijn eigen muziek mee produceerde en zijn opnamen een specifieke sound kregen. Onderdeel hiervan zijn het dubben van de zang en een lome, ingetogen sfeer. Cale heeft met zijn muziek een enorme invloed gehad op generaties muzikanten. Neil Young bijvoorbeeld liet weten dat J.J. Cale, samen met Jimi Hendrix, wat hem betreft de twee beste gitaristen ooit genoemd mogen worden. Cale  bracht in zijn carrière een stuk of dertig elpees uit, zowel solo als samen met andere muzikanten. Hij overleed in de avond van 26 juli 2013 op 74-jarige leeftijd aan een hartaanval in het ziekenhuis in La Jolla, Californië. Uit de grote collectie magistrale nummers van Cale mijn favoriet: Carry On.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: