ODALISKEN – 022

Henryk Hektor Siemiradzki (24 oktober 1843 – 23 August 1902) was Poolse schilder, die werkte vanuit Rome. Henryk Siemiradzki stamde uit een adellijk geslacht, vaak in dienst van het leger. Zijn vader was een generaal in het keizerlijke Russische leger. Henryk ging naar het gymnasium in Charkov, waar hij zijn eerste tekenlessen kreeg van de schoolonderwijzer. Niet zo maar een schoolonderwijzer, maar wel eentje die zelf schilderles had gekregen van een vooraanstaand schilder, Karl Briully. Enkele jaren later ging hij naar de universiteit in Charkov om een natuurkundige opleiding te volgen. Zijn belangstelling in schilderen bleef echter groot en zijn talent was overduidelijk. Na afronding van zijn studie gaf hij direct een mogelijke carrière in die richting op, verhuisde naar Sint Petersburg en ging in de periode 1864-1890 daar een opleiding tot kunstschilder volgen aan de kunstacademie. Hij studeerde er af met een gouden medaille, wat hij een vervolgopleiding opleverde bij Karl von Piloty in München. In 1872 vertrok hij naar Rome, waar hij de rest van zijn leven veelvuldig zou terugkeren, met frequente uitstapjes in de zomer naar de familieresidentie bij Częstochowa. In 1873 kreeg hij een onderscheiding voor zijn schilderij Christus en de zondaar, gebaseerd op een gedicht van Tolstoj. Enkele jaren later werd hij in Frankrijk onderscheiden voor enkele stillevens die hij had gemaakt. Tot zijn werken horen fresco’s voor de kathedraal van Moskou en zijn monumentale werk voor het Slowaaks Theater in Krakow. In Krakow bevindt zich ook een Siemiradzki-afdeling in het Sukiennice Museum. Na zijn dood werd hij eerst begraven in Moskou, maar later werd hij herbegraven in het nationale pantheon in Krakow. Hij werd beroemd vanwege zijn monumentale werken die gesitueerd waren in de oude Griekse-Romeinse wereld of verwezen naar het nieuwe testament en mensen en landschap baden in zonlicht. Zoals deze voorstelling over de mythische Griekse schoonheid Phryne, waarvan we in Odelisken 21 al een schilderij hebben laten zien van de Franse schilder en beeldhouwer Jean-Léon Gérôme (Vesoul, 11 mei 1824 – Parijs, 10 januari 1904). Die beelden Phryne af terwijl ze naakt voor de rechtbank stond. Siemiradzki schildert haar vlak voor ze in Eleusis bij de festiviteiten haar jaarlijkse bad gaat nemen: Phryne at the Poseidonia in Eleusis, uit 1889.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: