NEIL YOUNG

Neil Percival Young (Toronto, 12 november 1945), de Canadees singer-songwriter, behoeft geen introductie meer, maar voor degene die meer dan het onderstaande willen weten verwijs ik graag naar Wikipedia. Nu zal wellicht niet iedereen weten dat hij ‘in den beginne’ deel uitmaakte van de groep Buffalo Springfield, die zo omstreeks 1966 bestond uit onder meer Neil Young (gitaar), Stephen Stills (gitaar) en Richie Furay (gitaar). In een latere fase maakte Jim Messina (bas) deel uit van de groep. De groep viel al snel uiteen, maar de naam leeft voort als bakermat van enkele invloedrijke groepen. Stephen Stills zocht samenwerking met David Crosby en Graham Nash; later voegde Neil Young zieh hierbij, waarna het viertal als Crosby, Stills, Nash and Young grote successen had. Richie Furay en Jim Messina formeerden de groep Poco, later maakte Jim Messina deelt uit van het duo Loggins and Messina. Nadat Young weer afscheid had genomen van Stills, Nash en Crosby bouwde hij een indrukwekkende solocarrière op, met als vaste band Crazy Horse. Hij bracht tot nu toe zo’n 40 studioalbums uit, waarvan Harvest uit 1972 nog steeds de succesrijkste plaats is.  Veel van de nummers op die platen zijn van eigen hand, maar nu een lied dat hij zich ongetwijfeld herinnerde uit zijn jeugd in Canada. Het nummer is geschreven door de Canadese singer-songwriter Ian Tyson, die het in 1963 met zijn toen nog toekomstige vrouw Sylvia opnam. Hij verklaarde eens dat hij het geschreven had over een oude schoolvriendin die verhuisd was naar Los Angeles in de VS. Het nummer wordt blijkbaar nog steeds jaarlijks opgevoerd tijdens het Edmonton Folk Music Festival in de Canadese stad Edmonton in Alberta. Er verschenen daarna tientallen covers van het nummer van onder meer Waylon Jennings (1964), Harry Belafonte (1964), Marianne Faithfull (1965), The Seekers (1965), Trini Lopez (1968), waarvan naast de oorspronkelijke versie van Ian & Sylvia ook de Amerikaanse versie van The Brothers Four (1963), van Bobby Dare (1964) en Jim Dawson de hitlijsten haalden. Een mooie versie van The Searchers (1965) haalden nooit de hitlijsten. Bij de linkjes onder de artiestennaam kunt u ook genieten van de eerdere opnamen. Dat veranderde weer toen Neil Young het nummer opname en er bescheiden hitjes mee had in Canada en de VS: Four Strong Winds.
.

.
.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: