KAT ONOMA

Kat Onoma was een Franse groep, die een mengeling van rock, jazz en experimentele muziek maakte. De groep bestond uit Rodolphe Burger (zang, gitaar, piano), Philippe Poirier (saxofoon, gitaar, contrabas), Guy ‘Bix’ Bickel (trompet), Pascal Benoit (drums) en Pierre Keiling (bas). Kat Onoma werd in 1980 in Straatsburg opgericht onder de naam Dernière Bande, maar veranderde dat in 1986 in de naam die uit het Grieks stamt en ‘zoals de naam aangeeft’ zou betekenen. Een wat mystieke naamgeving en waarom in het Grieks blijft ook in nevelen gehuld, want geen van de bandleden lijkt daar roots te hebben. De groep gaat in 2004 uiteen, na in de periode van bestaan zeven studio- en live-albums te hebben gemaakt. In het jaar van afscheid verscheen een achtste album met een compilatie van hun beste werk. De grote inspiratiebron was Velvet Underground, wat niet al te moeilijk te herkennen is: de zware stem van Burger, een zekere monotonie in de zang, sombere, melancholieke teksten, het zachte en melodieuze gitaarspel van Burger (bijna net zo herkenbaar als dat van Mark Knopfler), de terugkerende trompet- en saxofoonpartijen van Bickel en Poirier en mooi werk op de basgitaar van Keiling. De groep werkte vooral met teksten van bevriende schrijvers, zoals Pierre Alféri en Olivier Cadiot, waarvoor Kat Onoma de muziek componeerde. Ze schroomde echter niet om ook teksten van Shakespeare, Samuel Beckett of Jack Spicer of muziek te zetten. De muziek kreeg veel lof van de critici, maar een echte doorbraak bij het Franse publiek heeft er nooit echt ingezet. Laat staan bij het Nederlandse publiek, dat al vijftig jaar helemaal gericht is op de Angelsaksische wereld. Niet alleen in de muziek overigens.  Kat Onoma bleef zo’n beetje het archetype van een cultgroep, slechts bekend en gewaardeerd bij een beperkte groep muziekliefhebbers. Sinds kort hoor ik ook bij dat beperkte groep, want pas recent heb ik ze ‘ontdekt’. Van Kat Onoma een van het album ‘Far from the pictures’ uit 1995: La Chambre.
.

.

 

 

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: