RODOLPHE BURGER

Rodolphe Burger (Colmar, 26 november 1957) is een Franse componist, gitarist en zanger. Hij groeide op in Sainte-Marie-aux-Mines, een slaperig dorpje in de omgeving van Colmar, waar zijn vader een houtzagerij had. Hij studeerde filosofie en gaf ook een aantal jaren les, ook in de tijd dat hij steeds meer aandacht ging besteden aan zijn muzikale carrière. Burger was een van de oprichter van de groep Kat Onoma (1986-2002), waarvan vorige week het nummer La Chambre is geplaatst. Na het uitvallen van de groep is hij solo verder gegaan, waarbij hij met een keur van anderen heeft samengewerkt en tussendoor ook nog gelegenheid zag om het festival ‘C’est dans la vallée’ op poten te zetten en aan de gang te houden. Het festival vind jaarlijks plaats in het dorp van zijn jeugd in de Vogezen, de plaats waar hij opnieuw is gaan wonen. In zijn solo-carrière handhaafde hij zijn karakteristiek stijl uit zijn tijd als zanger en gitarist van Kat Onoma. Een zware en wat monotone stem, melancholieke teksten en zachte, melodieus gitaarspel. Hij nam nieuw materiaal op, maar coverde ook veel bekende nummers, zoals een stevige rock-uitvoering van Billie Jean van Michael Jackson. In maart 2010 verscheen van hem de musical ‘Le Cantique des cantiques & hommage à Mahmoud Darwich’, een hommage aan de Franse zanger Alain Bashung (1947-2009), een grootheid met fantastische muziek die Nederland nooit heeft bereikt, en de Palestijnse Mahmoud Darwich, die veel werk heeft geschreven waarin het woord Palestina een metafoor is voor het verlies van zijn land, de geboorte en de heropstanding, de pijn van de verdrijving en de Palestijnse diaspora. Rodolphe Burger nam ook een nummer op van David McWilliams, een nummer dat iedereen kent in een orkestrale versie met een ‘blikken’ geluid in het refrein. Burger heeft er verrassende interpretatie aan gegeven gekregen: The Days of Pearly Spencer.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: