TONY JOE WHITE

Tony Joe White (Oak Grove, Louisiana, 23 juli 1943 – Franklin, Tennessee, 24 oktober 2018) was een Amerikaanse liedjesschrijver en gitarist en zanger met een mooie donkere en lage stem. Hij groeide op op een katoenplantage in Louisiana. In zijn kinderjaren had hij op schoolfeestjes zijn eerste optredens en daarna kon hij aan de slag in nachtclubs in Louisiana en Texas. In 1968 verhuisde hij naar Nashville, het centrum van de countrymuziek, maar ook dé ontmoetingsplaats voor een keur aan formidabele muzikanten. Hij nam er zijn eerste plaat op, Black and White, waarop de hit Polk Salad Annie stond die hem beroemd maakte. Het geldt zo beetje als de grote klassieker van de swamprock, dat een voortzetting is van de swamppop uit de vijftiger jaren. Dat was een muziekstijl die was ontstaan in het zuiden van de Amerikaanse staten Louisiana en Texas, een mengeling van de plaatselijke cajunmuziek, moderne popmuziek en muziek uit New Orleans. Kenmerkend voor de sound waren de emotionele liefdesteksten, honky-tonk piano, zware baslijnen, een blazersectie met een sterke rhythm-and-blues drumbeat. Een voorbeeld hiervan is Bobby Charles’ See You Later, Alligator. Bij de swamprock ligt de nadruk meer op rockmuziek uit de jaren zestig dan op de rhythm-and-blues uit de jaren vijftig. Creedence Clearwater Revival en Tony Joe White zijn de grote voorbeelden van deze muziekstijl. White had verder een grote hit met het nummer Rainy Night in Georgia, dat door dozijnen muzikanten is gecoverd. Na de tachtiger jaren verdween White voor veel mensen een beetje uit beeld, al bleef er een grote schare vaste bewonderaars over. Pas toen hij door Tina Turner in 1998 werd gevraagd mee te werken aan haar nieuwe LP steeg de belangstelling voor zijn muziek weer. Het gaf ze gelegenheid kennis te maken met een nummer uit 1991 van de gelijknamige LP: Closer to the truth.
.

.

 

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: