BANDGLADESH

Als je wat op YouTube rondkijkt, stuit je met regelmaat op verrassende resultaten. Een van de laatste is de groep Bandgladesh, die begon met de toevallige ontmoeting van twee man die buiten voor de poort bij het Rijksmuseum op een hang (ook wel de handpan genoemd) aan het spelen. Een betrekkelijk nieuw instrument dat vooral in de meer hippie-achtige kringen populair is. Daar hoor ik niet echt (meer) bij, maar ook vind het een geweldig instrument. Een jaartje geleden om die reden al eens een blog geplaatst van Hang Massive. De ene ‘handpan-man’ was Javier Murugarren, die oorspronkelijk uit het Baskenland komt, de tweede is Joris Cohen, die in Bussum woont. Bij het duo voegde zich al snel de jazztrompetiste Ania Brzezinska, afkomstig uit Polen waar ze aanvankelijk klassieke trompet had gestudeerd en vanaf 2003 in Nederland ook jazzworkshops had gevolgd voor saxofoon en fluit. Verder is er Hassie Dune uit Burkino Faso, die de Afrikaanse harp bespeelt. Hij heeft een conservatoriumopleiding drums in Amsterdam en Rotterdam achter de rug. Meer details over de ‘Amsterdamse groep’ is te lezen op dit uitgebreide interview over al hun invloeden, andere groepen waarin ze spelen, enzovoorts., waaruit jk één citaat wil halen: “Muziek heelt ons continue en het leert ons veel, bijvoorbeeld hoe het is om samen te zijn; het leert ons wat luisteren naar anderen is en hoe het is om samen te werken aan een gemeenschappelijk doel. Voor ons is muziek de ultieme expressie van liefde en dankbaarheid voor het leven!’ Bij dit nummer, waarvan ik geen titel heb kunnen achterhalen, noteerde een tevreden luisteren, dat Miles Davis bij deze trompetsolo ongetwijfeld op zijn wolkje daar boven tevreden zou zitten luisteren. Zou goed kunnen kloppen. Meer van hen is op hun website te beluisteren.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: