ROB CLOUS

Rob Clous (Haarlem, 28 april 1940) is een beeldend kunstenaar uit Haarlem. Rob volgde teken- en schilderles bij gerenommeerde Haarlemse kunstenaars als Henri Boot, Wim Vellekoop, Louis Schutte en Poppe Damave. In diezelfde tijd werkte hij ook zes jaar als decorschilder bij de Nederlandse Comedie te Amsterdam. Als graficus is hij autodidact. Zijn heldere en kleurige prenten ontstonden uit zijn vroege eenvoudige zwart-wit prenten, die hij maakte op oud dakdekkers-zink. Zijn onderwerpen waren zeer uiteenlopend, hij maakte werken over jazzmuziek, schepen, schroot en vuilnisbelten. De latere etsen werden vervaardigd met vier kleurplaten, die bij het afdrukken op de etspers precies over elkaar passen en zo een rijkdom aan kleur opleveren. Ook van zijn reizen door Zweden, Engeland, Spanje, Frankrijk, Tunesië, de verenigde Staten, Indonesië (Bali – Borneo) en Egypte maakte hij een groot aantal etsen. Hij maakte verder een serie etsen, Regenwoud genaamd, waarvoor hij zich heeft laten inspireren door zijn reis naar Nieuw Guinea. Ook maakte hij prenten over zijn verblijf op Bali en over het Indonesische poppenspel, Wayang Golek. Clous was jarenlang werkend lid van het Kunstcentrum Bergen (KCB) het Grafisch Genootschap Bergen en de Boterhal Hoorn. Een aantal kunstuitleencentra heeft zijn werk in de collectie. Soms maakt hij prenten in opdracht van bedrijven, als relatie- of jubileumgeschenk. Dat deed hij onder meer voor het Energiebedrijf Noord Holland, de Kamer van Koophandel te Haarlem, Vroom & Dreesman en de Nederlandse Basketbalbond. Hij heeft een groot aantal exposities op zijn naam staan. De laatste jaren werkte Clous aan een serie prenten over de restauratie van Tuinwijk-Zuid, een woonwijk in Haarlem van de architect J.B. van Loghem en landschapsarchitect L.A. Springer. Clous woont zelf in een van de huizen in deze wijk die volgens de tuinstadsgedachte is gebouwd.
.
.

 

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: