STEELERS WHEEL

Stealers Wheel was een Britse folkrockband die in 1971 in Paisley (Schotland) werd opgericht door drie folkzangers/liedjesschrijvers: Joe Egan, Gerry Rafferty en Rab Noakes, aangevuld met drummer Rod Coombes, bassist Tony Williams, sologitarist Paul Pilnick. Noakes zou de band snel verlaten en deed al niet meer mee op hun debuutalbum Stealers Wheel dat in 1972 uitkwam en werd geproduceerd door Jerry Leiber en Mike Stoller, indertijd gezamenlijk een succesvol en invloedrijk duo van liedjesschrijvers en producenten. De plaat leverde twee grote hits op: Late Again en Stuck in the middle with you. Reden voor popjournalisten om de band in de vroege jaren zeventig uit te roepen tot de Britse versie van Crosby, Stills, Nash & Young, wat natuurlijk een verwachting was die nooit waargemaakt kon worden. Tussen beide hits was met weinig succes een andere single uitgebracht, wat voor Gerry Rafferty en Tony Williams reden was uit de groep te stappen. Nadat Stuck in the middle with you echter een enorm succes werd, kwam Rafferty halsoverkop weer terug. De band nam toen een nieuwe single op, Everything will turn out fine, maar Rafferty vond dat Leiber en Stoller het nummer veel te veel een kopie maakte van Stuck in the middle with you. Hij haalde Joe Egan over als duo verder te gaan, de overige bandleden werden aan de kant gezet. Het duo bracht een tweede album uit in 1973. Ferguslie Park bevatte een her-opname van Everything will turn out fine zoals Rafferty die voor ogen had gestaan. De plaat leverde met Star een bescheiden hitje op, maar daarna liep het snel spaak. Egan en Rafferty konden het er niet over eens worden of ze als duo of als band verder zouden gaan en er waren ook heftige meningsverschillen op artistiek niveaus. Toen de derde plaat, Right or Wrong, uitkwam bevatte Stealers Wheel geen leden meer op de plaat te promoten en optredens te verzorgen. In 1973 heb ik direct Ferguslie Park van hen aangeschaft, alleen maar vanwege dat ene nummer, dat maar een bescheiden hit was, maar voor mij nog steeds een wereldnummer is. Het werd geschreven door Joe Egan en ging over de beperkte duur van de roem. Eerst ben je onbekend, vervolgens wereldberoemd, maar daarna weer even snel vergeten. Het lied was eigenlijk best wel profetisch zijn, want Stealers Wheel verdween snel naar de anonimiteit en werd geheel overschaduwd door de succesvolle solocarrière van Gerry Rafferty, die vervolgens ook in de vergetelheid raakte en ten onder ging aan alcoholisme. Maar het blijft een geweldig nummer: Star.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: