WALTER LEBLANC

Walter Leblanc (Antwerpen, 26 december 1932 – Opzullik, 14 januari 1986) was een Belgisch beeldend kunstenaar. Hij was stichtend en richtinggevend lid van de groep G58 (1958-1962) in het Antwerpse Hessenhuis haar activiteiten had. Daarna maakte hij deel uit van de internationale beweging ‘Nouvelle Tendance’, die vanaf 1961 tot 1968 bestond en participeerde ook in tentoonstellingen van de Nederlandse Nul-beweging, die in 1960  werd opgericht. Deze beweging waarin onder meer de kunstenaars Armando, Jan Schoonhoven, Jan Henderikse (zie ook 2, 3, 4 en 5) en Henk Peeters actief waren, zette zich sterk af tegen Cobra en streefde naar objectieve kunst. Ofwel kunst, die van elke emotionele waarde werd ontdaan. Leblanc had zijn opleiding gekregen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (1949-1954) en aan het Nationaal Hoger Instituut (1955-1956) in Antwerpen. Beide studies stonden nog geheel in het teken van de figuratieve kunst. Later ontwikkelde Leblanc zich in de richting van de monochrome kunst, de op-art en de kinetische kunst. In 1959 introduceerde Leblanc de torsie als basiselement in zijn werk. In de Twisted Strings werden getorste katoendraden gespannen op een monochroom, meestal wit, oppervlak. Afhankelijk van de verplaatsing van de toeschouwer en de wisselende lichtinval op het reliëf ontstaat in het oog van de participant een vibrerend, optisch effect. In de Mobilo Statics, werden de katoendraden vervangen door tweekleurige polyvinyl-linten. De Torsions ontwikkelden zich verder tot vrijstaande sculpturen uit gelakt metaal of hout. In 1975 ontstonden de Archetypes, wat geprogrammeerde reeksen waren waarin Leblanc via tekeningen en sculpturen uit geoxideerd staal de combinatiemogelijkheden onderzocht van geometrische grondvormen, zoals de driehoek, het vierkant, de cirkel en hun afgeleiden.

Vanaf 1977 tot 1986 doceerde Walter Leblanc aan het Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedenbouw te Antwerpen. Op 14 januari 1986 kwam de kunstenaar om het leven bij een auto-ongeval. De stichting walter & nicole leblanc heeft als doel concreet gestalte te geven aan de wens van Nicole Leblanc om het werk van haar echtgenoot op internationaal niveau te promoten: ‘Met zijn artistieke creatie behoort Walter Leblanc tot de meest representatieve kunstenaars op vlak van kinetische en optische kunst. Zijn bijdrage aan deze internationale stroming is een van meest markante uit de Belgische kunst. Maar ondanks de kwaliteit van zijn werk kent het grote publiek zijn oeuvre niet of te weinig. De stichting heeft als kernopdracht het werk van Walter Leblanc de uitstraling te geven die het verdient en “recht kunnen doen aan een kunstenaar die het verdient om te worden bijgezet in het pantheon van de internationale kunst”. Jan Hoet, Gent, 2001)


Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: