ROLLING STONES

The Rolling Stones behoeven geen introductie; het lijkt of ze er altijd zijn geweest en altijd zullen blijven. In 1962 hadden ze hun eerste optreden en nu, 57 jaar laten, maken ze nog steeds platen en treden ze ook nog op. Het echte hoogtepunt lag zo’n beetje in de periode 1963 toen hun eerste single Come On uitkwam, een cover van een nummer van Chuck Berry) tot omstreeks 2000. Er is een eindeloze lijst van albums en hits en daarvan springt er wat mij betreft één echt uit: Gimme Shelter. Het nummer stond op de LP Let it bleed, die in 1969 door Decca Records werd uitgebracht. Naast de gebruikelijke Stones (Mick Jagger, Keith Richards, Bill Wyman, Charlie Watts) spelen Nicky Hopkins op piano, Jimmy Miller op maracas en Merry Clayton als ondersteunende zang mee. De twee eerste waren gerenom-meerde muzikanten die vaker met de Stones optraden en opnamen, maar ook bij een hele reeks andere groepen meespeelden. Merry Clayton was een onbekende soulzangeres, die in de jaren zestig deel uitmaakte van The Raelettes, het achtergrondkoortje van Ray Charles. Er is een vermakelijke video waarin Clayton uit de doeken doet hoe ze gevraagd werd door een bandje uit Engeland (‘The Rolling .. somethings, or so!) om mee te doen, inclusief de indrukwekkende ‘naked voice’ van wat ze op te opname inbrengt. Ze heeft later trouwens een eigen interpretatie van het nummer opgenomen en een hele carrière opgebouwd als ‘the original Gimme Shelter-diva’. Het nummer zou door Keith Richards in twintig minuten tijd zijn geschreven op een regenachtige dag toen hij zich in zijn appartement wat verveelde. Het wordt veronderstelt te gaan over  het ongelukkige verloop van het Altamont Free Concert in december 1969, waarbij Hells Angels de bewaking verzorgden en voor de ogen van de band iemand in het publiek door messteken kwam te overlijden. Het staat daarmee ook symbool voor de teloorgang van de idealen van de sixties. In allerlei lijstjes van beste nummers aller tijden (wat die ook waard mogen zijn) staat het nummer steevast erg hoog genoteerd. Op mijn lijstje beste Rolling Stones-nummers staat het al decennia op nummer één: Gimme Shelter.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: