FUNGUS

Fungus was een Nederlandse popgroep uit de jaren zeventig die een aantal bescheiden hitjes had met gepopulariseerde volksliedjes. Folkmuziek was ineens ‘hot’, met Bob Dylan, Donovan, Fairport Convention als grote voorbeelden en in navolging een groot scala andere artiesten. Uniek aan Fungus was dat zij naast de gebruikelijke Ierse en Engelse traditionals ook vergeten Nederlandse nummers uit lang vervlogen tijden in een modern jasje op de plaat zetten. Jaren later zou de Achterhoekse band Normaal furore maken met Nederlandstalige rocknummers, met als bijzonderheid dat het regionale dialect een belangrijke plaats innam. Vanwege dat succes van Jolink en zijn maten stapten ook andere groepen af van het gebruik van vaak armzalig Engels en gingen in de eigen taal nummers schrijven, opnemen en live uitvoeren. Fungus mag echt aan het begin van deze trend geplaatst worden, met de kanttekening dat zij zich niet beperkte tot Nederlands. In 1974 braken ze door met het nummer Kaapren Varen, een traditional die verwees naar het oude lied waarin de walvisjacht werd bezongen door mannen met stevige baarden. Het nummer zou later jarenlang in de Top 2000 staan, tot het in 2010 uit die lijst werd verdrongen. Na hun succes met Kaapren Varen hadden ze nog een bescheiden hitje met Een boer ging naar de wei. De band, die overigens zichzelf zag als een gewone rockband en niet als een folkband, stamde overwegend uit Vlaardingen. Daar hielden Fred Piek (zang en gitaar), Kees Maat (toetsen en zang), Louis Debij (drums) Koos Pakvis (bas) en Rens van der Zalm (viool, gitaar, mandoline, doedelzak, zang) zich bezig met op volksmuziek geïnspireerde popmuziek. Het vijftal zou al snel worden aangevuld met de Friese gitaarvirtuoos Sido Martens (gitaar, mandoline). Uiteraard was er een groepje muziekpuristen die het maar helemaal niks vonden dat traditionals werden uitgevoerd met elektrische versterking en scherpe gitaarsolo’s, maar daar hadden de al genoemde Amerikaanse en Britse voorgangers ook al mee te maken gehad. In 1979, na het uitbrengen van hun vijfde en laatste LP met de toepasselijke titel De Kaarten zijn geschud, hield de groep ermee op. Zanger Fred Piek ging deel uitmaken van het duo The Amazing Stroopwafels en begon in 1981 met een solocarrière, die nog steeds voortduurt. In april 2000 verscheen onverwachts de dubbel cd The Fungus Collection en ging men in een nieuwe bezetting af en toe weer optreden. Van de originele bezetting waren Fred Piek, Sido Martens en Louis Debij van de partij. De laatste is in 2018 op 80-jarige leeftijd overleden. Sido Martens timmert met wisselend succes nog steeds aan de weg. Eigenlijk zou ik nu een Nederlandstalig nummer moeten plaatsen, maar ik kies toch voor wat ik hun allermooiste opnamen vind, een zeldzame Ierse traditional waarvan ik slechts één andere opname vond (van Mary Story, erg ingetogen en mooi): Irish Girl.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: