BILL CALLAHAN

Bill Callahan (Silver Spring, Maryland, 3 juni 1966), is een Amerikaans singer-songwriter. Als tiener schreef hij zijn eerste liedjes en op tweeëntwintigjarige leeftijd nam hij voor het eerst experimentele folk- en rockmuziek op met behulp van vier- en achtsporencassettes en een akoestische gitaar. Hij zong met een hoge, nasale stem over thema’s als vervreemding en zelfverachting. Naarmate zijn carrière vorderde, verliet hij het experimentele pad en richtte zich meer op traditionele folk. Hij maakte een tijdlang gebruik van de nom de plume Smog en varianten daarop, bracht toen een stuk of tien LP’s uit, maar gebruikt sinds het album Woke on a whaleheart (2007) zijn eigen naam. Zijn handelsmerk zijn de hyperpersoonlijke songs met een vaak wat onbestemde emotie. Een echt grote bekendheid heeft hij er niet mee opgebouwd, ook niet nadat nadat andere artiesten nummers van hem opnamen of nadat nadat in oktober 2007 Cadillac zijn nummer Held (nog onder de naam Smoke uitgebracht) in een commercial gebruikte. En laat ik eerlijk zijn, tot vorige week had ik ook nog nooit van hem gehoord. Totdat ik afgelopen week op Netflix naar de serie Wild Wild Country zat te kijken, waarin op de achtergrond een geweldig nummer te beluisteren was. Via Shazam kwam ik snel bij Callahan terecht. Het nummer gaat over de lange, eenzame tocht die een veedrijver maakt, die als opdracht heeft een kudde door een onherbergzaam en koud landschap naar de bestemming te brengen. De veedrijver is alleen met zijn gedachten, dromen, twijfels en eenzaamheid. ‘One thing about this wild wild country,’ zingt Callahan, ‘It takes a strong strong, it breaks a strong strong mind.’. Een mooi en levendig portret van de eenzame cowboy die met moet opnemen tegen de elementen: Drover.
.

.
The real people went away
But I’ll find a better way, someday
Leaving only me and my dreams
My cattle and a resonator

I drove all the beast down right under your nose
The lumbering footloose power, the bull and the rose
Don’t touch them, don’t try to hurt them
My cattle tss tss

I drove them by the crops and thought the crops were lost
I consoled myself with rudimentary thoughts
And I set my watch against the city clock
It was way off

One thing about this wild, wild country
It takes a strong, strong.. it breaks a strong, strong mind
Yea, one thing about this wild, wild country
It takes a strong, strong.. it breaks a strong, strong mind

And anything less, anything less
Makes me feel like I’m wasting my time
But the pain and frustration is not mine
It belongs to the cattle through the valley

And when my cattle turns on me, I was knocked back flat
I was knocked out cold for one clack of the train track
Then out rose a colossal hand buried, buried in sand
I rose like a drover, for I am in the end, a drover, a drover by trade
When my cattle turns on me, I am a drover, double fold
My cattle bears it all the way for me and everyone…

One thing about this wild, wild country
It takes a strong, strong… it breaks a strong, strong mind
And anything less, anything less
Makes me feel like I’m wasting my time

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: