FREE

Free was een Engelse blues- en rockband die in 1968 in Londen werd opgericht door vier jonge muzikanten. Gitarist Paul Kossoff was net 18 jaar geworden en drummer Simon Kirke was 19 jaar oud. Ze kenden elkaar van een bandje waarin ze samen speelden. Ze kwamen zanger Paul Rodgers, ook 19 jaar, tegen die als zanger van de band Brown Sugar al indruk op hen had gemaakt. Als laatste kwam bassist Andy Fraser erbij, pas 16 jaar maar hij speelde al bij John Mayall en dat was bepaald niet de eerste de beste. In 1969 brachten ze hun LP uit, een jaar later een vervolgalbum en weer een jaar later hun legendarische album Fire and Water met hun grote hit Allright Now. Het vierde studioalbum kwam nog hetzelfde jaar uit en heette Highway. De band was op dat moment zo overtuigd van hun eigen kwaliteit dat de naam van de band niet eens werd vermeld op de hoes. Simpelweg de afbeelding van hun gezichten voldeed. Kort daarna was het echter afgelopen met Free. In 1972 werd het uiteengaan gevierd met het vijfde album Free At Last. Er verscheen een jaar later met een andere samenstelling nog nog wel een nieuwe plaat, maar op dat moment was Fraser al elders aan de slag en Kossoff trachtte in een afkickkliniek van zijn verslaving af te komen. Wat niet zou lukken. Op 19 maart  1976 overleed Kossoff op 25-jarige leeftijd aan hartfalen (lees overdosis) in een toilet in een vliegtuig tijdens een vlucht van Los Angeles naar New York. Na het definitief uiteenvallen van de band ging ieder zijn eigen pad. Paul Rodgers bleef erg succesvol met zijn nieuw band Bad Company en later als vervanger van Freddy Mercury bij Queen. Van hun eerste afscheidsplaat Free At Last mijn favoriete nummer, een nummer dat behoorlijk afwijkt van het ruigere repertoire van de band: Child.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: