GORDON LIGHTFOOT

Gordon Lightfoot (Orillia, 17 november 1938) is een Canadese folkzanger, componist en tekstschrijver. Hij volgde op jonge leeftijd muzieklessen in Hollywood, Californië, maar keerde al in de jaren zestig terug naar zijn geboorteland. Niet bepaald de gebruikelijke stap om het te gaan maken in de muziekbusiness, maar Lightfoot schijnt de uitzondering op de regel te zijn. daar zag het in het begin niet echt naar uit, want in het begin trad hij alleen maar op in de koffiehuizen in Toronto. In 1966 bracht hij zijn debuutalbum uit, heet origineel Lightfoot! genaamd. In die fase moest hij het trouwens toch niet hebben van optredens en eigen platen, want hij bouwde al een stevige reputatie op als songwriter. Een eindeloze rij artiesten nam zijn nummers op. Een bekend nummer van hem uit die tijd is bijvoorbeeld Early morning rain. Vanuit zijn thuisland bouwde Lightfoot een carrière op in Canada en de Verenigde Staten. In Canada kreeg Gordon Lightfoot 15 Juno Awards en in de VS werd hij vijf maal genomineerd voor een Grammy Award. In eigen land volgde verder allerlei onderscheidingen. In Nederland genoot hij slechts in een beperkt circuit een naam. In de roemruchte Top 2000 stond hij in 2006 nog met twee nummers, die tot het allerbeste horen wat hij heeft geschreven: Sundown en If You could read my mind. Nog steeds evergreens op de radiostations die ‘classic rock’ draaien. Na 2008 zijn beiden nummers echter uit de ranglijst verdwenen. Dat nummer Sundown kreeg hij omdat hij zich grote zorgen maakte over zijn relatie met zijn toenmalige vriendin Catherine Evelyn Smith. Zij zat namelijk heel vaak met vrienden op café. Toen hij het nummer componeerde ging de zon onder op de boerderij waar hij op dat moment verbleef. Die Catherine Evelyn Smith was trouwens ook de vrouw die later veroordeeld werd omdat ze de acteur John Belushi de fatale mix van cocaïne en heroïne had toegediend. Belushi heeft het niet overleefd. Lightfoot heeft echter alle stormen overleefd. Morgen viert de troubadour zijn 81e verjaardag. Dus laten nog maar eens goed naar die tekst luisteren: Sundown.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: