JOHN FREDERIK HULK

John Frederik Hulk (Amsterdam, 17 november 1855 – Vreeland, 14 juni 1913) was een Nederlandse kunstschilder, etser, aquarellist, tekenaar en conservator. Hij werd in 1855, een zoon van de winkelier in verfbenodigdheden, fotograaf en kunstschilder Johannes Frederik Hulk sr. (Amsterdam, 9 januari 1829 – Haarlem, 12 juni 1911. Hulk sr. maakte vooral landschappen, stads- en dorps- en haven- en zeegezichten. Hij gaf zijn zoon schilderles, maar ook aan andere fameuze schilders zoals Bernard de Hoog, Bertha Müller en Elias Stark. Hij was lid van de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae in Amsterdam. Zijn winkel in schilder- en tekenbenodigdheden ‘De Rembrandt’ was gevestigd aan het Amsterdamse Rokin. Na de opkomst van de fotografie bekwaamde hij zich ook in deze nieuwe discipline en ook dit fotoatelier kreeg de naam ‘De Rembrandt’. Onze John Frederik Hulk volgde in de periode 1871 tot 1880 de opleidingen aan de Rijksakademie van beeldende kunsten te Amsterdam en aan de Académie Julian in Parijs. Behalve van zijn vader kreeg hij les van Gustave Clarence Rodolphe Boulanger, Jules Joseph Lefebvre, Carel Frans Philippeau, Johan Adolph Rust en Joannes Christoffel Vaarberg. Hij werkte in Amsterdam, Parijs, München en Haarlem. Daarnaast werkte hij lang  in Engeland, waar hij veel taferelen van de Engelse vossenjacht met honden schilderde. In 1895 werd er in Londen een tentoonstelling van zijn werk gehouden. Na zijn terugkeer in Nederland ging hij zich toeleggen op het schilderen van diertaferelen, zoals eenden- en hazenjachten en afbeeldingen van honden en varkens. Net als zijn vader was ook Hulk jr. lid van de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae in Amsterdam, waarvan hij van 1898 tot 1907 ook secretaris was. In 1907 werd hij benoemd tot conservator van het Teylers Museum in Haarlem, tot hij die functie in april 2013 vanwege gezondheidsreden moest neerleggen. Een maand later verhuisde vanwege zijn gezondheid naar het platteland, naar Vreeland aan de Utrechtse Vecht. Vlak daarna overleed hij daar echter, op slechts 57-jarige leeftijd. Hij werd op woensdag 18 juni 1913 begraven op de Familiebegraafplaats in Muiderberg.


Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: