ZJEF VANUYTSEL

Zjef Vanuytsel (Mol, 6 juli 1945 – Leuven, 30 december 2015) was een Belgisch kleinkunstzanger, gitarist en architect. Hij begon tijdens de middelbare school te zingen en muziek te componeren waarmee hij doorging toen hij in Brussel zijn architectuurstudie volgde. Conform de progressieve spelling die indertijd in de mode was (en gelukkig grotendeels achter ons ligt) herschreef hij zijn voornaam in de artiestennaam Zjef. In 1970 debuteerde hij met het album De Zotte Morgen, waarvan enkele nummers in België kleinkunstklassiekers werden. Uit de nummers bleek duidelijk dat hij sterk beïnvloed was door Jaap Fischer en Jacques Brel. Zjef Vanuytsel zong in het Nederlands maar wilde liever niet in het vakje kleinkunst ondergebracht worden. ‘Ik verkies liedjesmaker. Of Nederlandstalige chansonnier. Die woorden dekken een veel grotere lading. Kleinkunst dat zijn luisterliedjes. Een woord dat je niet meer hoort. Zijn ballades ook luisterliedjes?’ Van het album werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Zijn grote succes werd verklaard door zijn vakmanschap en talent voor melodie en arrangement, zijn romantische en poëtische luisterliedjes en de wijze waarop hij popinvloeden vermengde met traditionele kleinkunstelementen. De sfeer is weemoedig, met thema’s zoals het voorbijgaan der dingen, de twijfel, maar ook warmte, meevoelen en troost. Zijn thema’s zijn vaak uit het leven gegrepen en autobiografisch. Zjef bracht tijdens de jaren zeventig nog drie albums uit en bevestigde zijn talent. In 1983 verschijnt nog ‘Tederheid’ maar daarna zet de zanger er een punt achter. Succes interesseerde hem niet, de tanende interesse voor het Nederlandstalige lied deed hem voor de zekerheid van een architectenbestaan kiezen. Eind 2007 bracht Vanuytsel onverwachts weer een album uit en in 2008 begon hij zelfs weer door Vlaanderen te toeren. Hij gaf ook één concert in Goirle, maar in Nederland is hij eigenlijk altijd een grote onbekende gebleven. In 2009 was hij de centrale gast op de Nekka-nacht in het Antwerpse Sportpaleis, waar hij uiteraard veel oud werk speelt maar ook nieuwe liederen laat horen, de meeste als sterke duetten, zoals ‘Lief en Leed’ met Boudewijn De Groot, ‘Ouwe makkers’ met Thé Lau en Jan de Wilde en een prachtige versie van ‘Als je zomaar weg zou gaan’ met Sarah Bettens. Zjef Vanuytsel overleed op 30 december 2015 aan kanker in Leuven en werd op 9 januari 2016 begraven. Bij de uitvaartplechtigheid was de fine fleur van de Belgische artiestenwereld aanwezig. Vanuytsel behoort volgens velen tot de belangrijkste liedjesschrijvers van de voorbije decennia. Zijn debuutplaat ‘De Zotte Morgen’ uit 1970 was een stijlbreuk met het toenmalige Nederlandstalige kleinkunst/troubadour-genre en zette zich resoluut af tegen de toenmalige schlager- en balmuziek. De Zotte Morgen kan misschien wel beschouwd worden als de eerste echte volwassen chansonplaat in Vlaanderen en is zeker een mijlpaal binnen de Nederlandstalige muziek. Hier het openingsnummer van zijn eerste album, een nummer dat in 2008 werd opgenomen in de eregalerij van Belgische klassiekers: De zotte morgen.
.

.

 

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: