SABINE WISMAN

Sabine Wisman laat op haar site weten dat ze vroegtijdig de kunstacademie verliet en ging werken op een reclamebureau. Later volgde ik een schrijfopleiding, met als resultaat dat ze inmiddels zo’n twintig boeken en meer dan honderd columns in magazines heeft geschreven. Ook combineert ze haar twee liefdes (schrijven en tekenen) en ontwikkelde programma’s voor mensen met een creatief beroep en creatieve solo-ondernemers: Artist Wake Up Call en Creative Biz om creatieve ondernemers te begeleiden bij hun groei in zelfvertrouwen als centen. Wat dat laatste betreft zegt ze op haar website: ‘Geld. Je hebt het nodig voor huis, voeding en versiering. En hoe geweldig is het dat je het kan verdienen met doen waar je veel plezier in hebt? Ben je zelfstandige creatieve ondernemer (hallo fotograaf, vormgever, illustrator, schrijver, kunstenaar, ontwerper, artiest, maker), dan heb je naast dat plezier ook nog eens vrijheid. Iets waar ik persoonlijk nooit meer afscheid van wil nemen. Maar creatief én commercieel zijn is geen vanzelfsprekende combinatie en dat is zonde. Maar wacht … we’re here to help. Geld vragen voor iets wat je met zoveel plezier maakt is vaak een heikel onderwerp. Maken is jouw gave en een cadeau van heb-ik-jou-daar. Daarmee geld verdienen vinden we niet altijd makkelijk. Want ja, je doet gewoon wat je graag doet. Wat je moet doen, misschien, omdat het simpelweg is wie je bent. Het is eng om daar een bedrag aan te hangen. Dat kan ik met zekerheid zeggen na zoveel creatieve ondernemers in mijn programma’s te hebben gehad. Het is niet alleen eng in het prille begin van je creatieve carrière maar ook als je al een jaren bezig bent.’ Daar is geen woord teveel van gezegd, want als kleine ondernemer weet ik uit ervaring hoe lastig het is om te bepalen wat het juiste bedrag is om aan een potentiële klant te vragen. Sabine heeft dat dilemma op een aardige manier in beeld gebracht. Ze heeft er een zestal tips bij geleverd die hier na te lezen zijn. Doe er uw voordeel mee. Trouwens, ook voor andere problemen heeft ze handige en komische lijstjes.

 

 

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: