ALPHAVILLE

Alphaville is een Duitse synthpop-rockband, die bestond uit Hartwig Schierbaum, Bernhard Gößling en Frank Sorgatz uit Münster. Omdat ze internationale ambities hadden en beseften dat hun erg Duitse namen daarbij lastig zou kunnen zijn lieten ze zich hernoemen in respectievelijk Marian Gold, Bernhard Lloyd en Frank Mertens. Inderdaad een stuk beter uit te spreken in de Angelsaksische wereld. Oorspronkelijk noemde de band zich bij de oprichting in 1982 Forever Young, maar een jaar later werd de naam gewijzigd in Alphaville, naar de sciencefictionfilm Alphaville uit 1965 van Jean-Luc Godard. In 1984 bracht Alphaville zijn debuutsingle Big in Japan uit, dat direct een wereldhit werd. De zinsnede ‘Big in Japan’ werd later gebruikt om westerse bands te beschrijven die wel populair zijn bij het Japanse publiek, maar weinig aandacht trekken in hun eigen land. Nog hetzelfde jaar bracht de groep eerst een LP uit die ook Forever Young heette. Van deze LP werd in 1984 twee andere nummers uitgebracht die internationaal een groot succes werden: Sounds like a melody en Forever Young. De grote successen konden niet verhinderen dat Frank Mertens (Frank Sorgatz) de band nog in 1984 verliet en werd vervangen door ene Ricky Echolette. Er zouden in latere jaren nog meerdere wijzigingen volgen, slechts Marian Gold resteert van de oorspronkelijke bezetting. Er zijn sindsdien 15 LP’s uitgebracht, de laatste in 2017 wat al aangeeft dat Alphaville nog steeds optreedt. De successen blijven sinds de drie hitsingles uit 1984 echter uit, wellicht is dat ook al lang niet meer het doel van de band. Misschien willen ze simpelweg forever young en on the road blijven. Maar die singles (Sounds like a melody in veel mindere mate dan de twee andere ‘evergreens’) liggen dan ook bij iedereen nog steeds in het hoor. Sinds de tachtiger jaren sluit de band onveranderd elk concert af met het nummer dat vorig jaar nog steeds op nummer 298 van de Top 2000 stond: Forever Young.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: