THE MAMAS AND THE PAPAS

The Mamas and the Papas was een toonaangevende Amerikaanse zanggroep uit het midden van de jaren zestig, die bestond uit John Phillips, Cass Elliot, Denny Doherty en Michelle Phillips. Het verhaal gaat dat ze de naam ontleedde aan een discussie in een populair praatprogramma op televisie. Tijdens een brainstormsessie had iemand de televisie aangezet en men belandde direct ineen gesprek met een Hells Angel. De eerste zin die ze hoorden was ‘Now hold on there, Hoss. Some people call our women cheap, but we just call them our Mamas’. Cass sprong op en riep uit ‘Ja! Ik wil een Mama zijn!’ Michelle stemde daarmee in en wilde ook een Mama zijn. John en Denny keken elkaar aan en John zei ‘Papas? Okay, probleem opgelost’. De band had zijn naam. De groep had direct in 1965 een wereldhit met California Dreamin’, dat nog steeds hun bekendste nummer is. De groep stond erom bekend dat in hun omgeving altijd voldoende marihuana of andere populaire drugs voorhanden waren en er ook driftig gebruik van werd gemaakt. De leden gaven zelfs toe dat ze de drugs gebruikten voor de ogen van hun kinderen, die ook vaak bij de opnamesessies aanwezig waren. Het einde van de groep is ook al zo’n mooi verhaal. Al lang voor het ontstaan van de band waren John en Michelle met elkaar getrouwd. Al snel na het ontstaan van de groep kregen Michelle en Denny echter een verhouding, die ze lang van de twee andere bandleden geheim konden houden. Tijdens een reeks optredens in Mexico nam Michelle hierover echter Cass in vertrouwen, die hierover woedend was omdat ze zelfs stiekem een oogje op Denny had. Niet lang daarna kwam ook John erachter en was het huwelijk naar de vaantjes. John vertrok uit hun woning en trok verrassenderwijs in bij zijn concurrent in de liefde, Denny. Dat leverde natuurlijk tussen beiden ongemakkelijke situaties op, zodat werd besloten Michelle voor het blok te zetten. Na enige besluiteloosheid koos ze voor John en ging weer met hem samenwonen. Dit hield echter niet lang stand, waarna Michelle haar toevlucht zocht in de armen van Gene Clark, een lid van de bevriende band The Byrds. Toen Michelle na een concert kushandjes blies in de richting van Clark, die op de eerste rij zat, was de maat voor John vol. Het huwelijk strandde definitief en Michelle werd uit de band werd gezet. Nadat de fans om de terugkeer van Michelle bleven schreeuwen, kwam ze toch weer terug in de groep, maar de sfeer was inmiddels om te snijden. Denny ging aan de drank om zijn verdriet te vergeten. Toen bij een optreden John in Londen John grove, beledigende opmerkingen maakte over het uiterlijk van Cass, verliet deze per direct de band. Er werd vanwege de contractuele verplichtingen nog een album uitgebracht, maar in juli 1968 was het definitief afgelopen met The Mamas and The Papas. Tussen het drugsgebruik en onderling geruzie zag men echter wel kans een aantal formidabele nummers op te nemen, met een overdaad aan love and peace. Zoals dit magistrale Safe in my garden.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: