FAIRPORT CONVENTION / BOB DYLAN

Bob Dylan is hier al twee keer langsgekomen, een keer met The ballad of Hollis Brown en een keer met All Along The Watchtower. Van dat laatste nummer had ik ooit de gedachte een groot scala van covers langs te laten komen, maar daar is het nog steeds niet van gekomen.Toch binnenkort maar eens oppakken. Het nummer van vandaag is een protestlied dat hij schreef in de winter van 1962-1963, verscheen op het album The Freewheelin’ Bob Dylan (1963) en helaas nog niks aan relevantie verloren heeft. De melodie was gebaseerd op de folktraditional Nottamun Town, waarvan de oorsprong en betekenis wordt betwist. Er zijn speculaties dat het een Engels lied is uit de tijd van de Engelse Burgeroorlog (1642-1651) en verwijst naar de stad Nottingham of zelfs een nog oudere Engelse oorsprong heeft, namelijk naar Mummers Play uit de Middeleeuwen. Er zijn ook nog andere interpretaties met verwijzing naar Engeland in omloop, maar andere musicologen houden het op een Amerikaanse traditional. Fairport Convention nam de traditional in 1969 op voor hun album What we did on our holidays, waarvoor slechts een deel van de oorspronkelijke tekst werd gebruikt. Een aantal jaren daarvoor had Bob Dylan de melodie van de herontdekte traditional al gebruikt voor zijn protestsong. Het nummer is een felle aanklacht tegen de wapenwedloop in de Koude Oorlog. Het is Dylans meest directe, onomwonden aanval, met duidelijk afgelijnde personages, met een ‘ik’ en een ‘jij’ en die ‘jij’ (die laatste heeft het overduidelijk helemaal bij het verkeerde eind), en met geen enkele ruimte voor empathie met de ander, een oorlogsmisdadiger immers: Nottamun Town en Masters of War.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: