LA GRANDE BOUCLE 31

Jules Salès (Brussel, 23 juni 1875 – onbekend) was een Belgisch wielrenner. Hij was beroepsrenner van 1901 tot 1914 en werd in 1904 Belgisch kampioen in Brussel. Ziehier de uiterst karige gegevens die op Wikipedia staan vermeld bij Salès. Er is al direct bevreemding dat blijkbaar niet bekend is waar en wanneer de renner overleden is. Nu is het een terugkerend verschijnsel dat weinig bekend is van de renners van de eerste Tours. Zodra de fiets definitief is opgeborgen, verdwijnt de renner in de ‘mist of time’. Maar dat zelfs plaats en datum van overlijden onbekend zijn, is wel tamelijk uniek. Op een wat obscure pagina staat de mededeling dat hij in 1913 op 37-jarige leeftijd zou zijn overleden, wat betekent dat hij vóór 23 juni 1913 moet zijn overleden. Het verhoudt zich echter niet met de mededeling op Wikipedia en andere websites dat hij tot 1914 beroepsrenner was. En al helemaal niet met zijn deelname aan de Tour de France van 1913. Daarover later meer. 

Salès was een van de vier officiële deelnemers uit België van de allereerste Tour de France die op 1 juli 1903 van start ging bij herberg Au Reveil Matin in Montgeron, een voorstad van Parijs. De drie andere Belgen die aan de start stonden (Maurice Kerff, Aloïs Catteau en Julien Lootens) zijn eerder al besproken. Waarschijnlijk moet Salès een goede sprinter zijn geweest, want in 1903 werd hij in Lille, bij Turnhout op het vlakke Brabantse land, winnaar van een grote koers. Hij zal er denkelijk zijn uitverkiezing voor de Tour aan te danken hebben, maar wellicht is het gewoon overmoed om zich in te schrijven. Salès hoort in de eerste etappe (467 kilometer van Parijs naar Lyon) tot het grote leger uitvallers. Bij het doen van wat naspeuringen stuit je al direct op onduidelijkheden en tegenstrijdigheden. In de meeste berichten wordt gemeld dat er 60 renners deelnamen aan de eerste Tour de France, maar de officiële Toursite geeft aan dat er in 1903 61 renners aan de start stonden die van plan waren de hele Tour te gaan rijden en dus wilden worden opgenomen in het algemeen klassement, plus 23 renners die slechts een of een paar ritten wilden meedoen. Op Wikipedia worden echter niet 84 dapperen vermeld, maar 80 renners die zouden hebben ingeschreven, waarvan er 59 daadwerkelijk van start gingen. Toch maar eens uitzoeken waar die verschillen vandaan kwamen. Van welke renner werd altijd verondersteld dat hij van start is gegaan, terwijl hij misschien op het laatste moment besloot een lekker pilsje te nemen in Au Reveil Matin? Van Jules Salès staat in elk geval vast dat hij vertrokken is, maar er staat ook als een paal boven water dat hij tot het kleine peloton uitvallers hoorde. In een zeldzaam verslag van de etappe is echter niets te vernemen van mogelijk malheur dat hem is overkomen. Ook hier weer wat vreemds: Er zouden 37 van de officiële deelnemers in Lyon aan de finish zijn gekomen, maar ook zouden 45 renners de eindstreep niet hebben gehaald. Het zou betekenen dat er 82 renners zijn gestart. In elk geval, voor Jules Salés zat de eerste Tour er direct op.

Het jaar 1904 begon goed voor hem. Begin van het jaar werd hij Provinciaal Kampioen van Brabant, een koers over slechts 50 kilometer, door te winnen voor zijn broer Théodore Salès en Eugène Delhaye. In 1912 zou hij dat provinciale kampioenschap voor een tweede keer winnen. Later in het jaar stond hij aan de start bij de tweede editie van de Tour, maar opnieuw moest hij al snel de strijd staken. Hij weet echter wel op 16 oktober 1904 nationaal Belgisch kampioen te worden door de wedstrijd over 100 kilometer in zijn woonplaats Brussel te winnen de erkende sprinter Arthur Vanderstuyft en opnieuw zijn broer Théodore Salès, die dus blijkbaar steeds iets minder rap was.

Daarna wordt het heel lang erg stil rond Jules Salès, een enkel gewonnen amateurwedstrijdje uitgezonderd, tot hij ineens weer opduikt in de Tour de France van 1913. Hij is inmiddels 38 jaar oud en zie, wat hem op jonge leeftijd niet lukte, geschiedt nu wel: hij weet de eerste in tweede etappe uit te rijden. Niet dat het ereplaatsen worden, want respectievelijk 68e in Parijs-Le Havre (388 km) op 3.10.50 en 50e in de wedstrijd van Le Havre naar Cherbourg (364 km) met een achterstand van 1.18.28. De derde etappe (Cherbourg-Brest, 404 km) was echter net iets te veel van het goede. Opnieuw moest Jules Salés de strijd staken. De Tour is echt niet voor hem weggelegd. Dat hij het jaar daarop niet meer koerste, kan natuurlijk aan de leeftijd liggen, hoewel de resultaten van het jaar eerder daar niet direct aanleiding toe geven. Wellicht heeft het te maken met de dreigende situatie situatie in Europa. Op de dag van de Tourstart (28 juni 1914) werd  aartshertog Frans-Ferdinand van Oostenrijk in Serajevo vermoord. Op 3 augustus verklaarde Duitsland de oorlog aan Frankrijk en vielen direct België binnen. Was Jules Salès misschien beroepshalve actief in het Belgische leger, in 1914 dus al gemobiliseerd en is hij gedurende de oorlog op een van de vele slachtvelden naamloos achtergebleven?

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: