THE OUTSIDERS 1

The Outsiders was een Amsterdamse nederbeatband onder aanvoering van zanger Wally Tax, die de band oprichtte toen hij amper 12 jaar oud was. Het is ook alleen zijn naam die bij het publiek echt is blijven hangen, slechts een verstokte fan zal de andere leden van de legendarische band kunnen noemen. De band speelde aanvankelijk alleen in het alternatieve Amsterdamse circuit, maar kon doorbreken toen ze door Paul Acket werden gevraagd om op te treden in het voorprogramma van het tweede optreden van The Rolling Stones in Nederland. Die gaven in 1964 in het Kurhaus in Scheveningen een legendarische show, die in een totale chaos en een vernield Kurhaus eindigde. Acket had daarom besloten uit te wijken naar de Brabanthallen te ‘s-Hertogenbosch, op 26 maart 1966. Hitweek (het vakblad voor langharig werkschuw tuig) schreef dat The Outsiders beter waren dan de Stones en veel fans waren het daarmee eens. De Outsiders braken vervolgens landelijk door. De band had al een platencontract bij het OpArtlabel van Muziek Expres, maar de twee nummers die ze daar opnamen werden geen hits. Ze leverden de groep wel een beter contract bij een andere platenmaatschappij op. Hun eerste nummer hier, Lying All The Time, belandde hoog in de hitparade, gevolgd door Touch, Keep On Trying, Monkey On Your Back en Summer is here. De stijl van The Outsiders was veel meer garagerock dan typische Nederbiet. De eerste langspeelplaat van The Outsiders bevatte naast studio-opnames ook live-opnames. Die waren op 17 februari 1967 (in één dag!) opgenomen in Beatcentum ‘De Schuur’ in Breda. De band trad ook op in Parijs in het voorprogramma van Little Richard. Zanger Wally Tax had inmiddels ook solo een aantal successen. Rond 1968 naderde het einde van de band snel, nadat in 1987 eerst een lid uit de band was gezet en een jaar later een ander bandlid vrijwillig opstapte. De groep maakte nog één LP, maar hield er in 1969 definitief mee op. De meeste leden gingen verder onder de naam Tax Free. Vanaf midden jaren tachtig kwamen de oude leden weer bijeen omdat de revival van hun platen in klinkende munt om te slaan. Dat duurde maar even. Eind jaren negentig waren alle onderlinge contacten verwaterd, maar om de uitgave van hun veelgeprezen biografie van de groep te ondersteunen kwam men in 1997 weer bij elkaar voor een nieuwe reünietournee. Daarna verliet Wally Tax de groep om solo te gaan. Aan alle geruchten over weer een nieuwe reünie van de groep kwam abrupt een einde in april 2005, toen Wally Tax overleed. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt, maar er werd gedacht aan een overdosis medicijnen of een epileptische aanval. Een aantal andere leden is inmiddels ook overleden.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: