PAUL VAN HOEYDONCK

Paul Van Hoeydonck (Antwerpen, 8 oktober 1925) is een Belgisch kunstenaar. Hij hield zich onder andere bezig als beeldhouwer, schilder, tekenaar, collagekunstenaar en graficus. In 1941 volgde hij aan de Academie in Antwerpen een avondcursus tekenen en hij werkte later in het tekenatelier van Jos Hendrickx. Van Hoeydonck behaalde een graduaat kunstgeschiedenis aan het Kunsthistorisch Instituut in Antwerpen, en ook aan het Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde in Brussel volgde hij cursussen. Vanaf 1955 volgde een korte periode waarin Van Hoeydonck geometrisch abstract werkte. In die periode werd hij lid of medestichter van de groepen Art Abstrait, Formes en Art Construit. In 1957 creëerde hij zijn eerste monochrome wit abstracte ‘lichtwerken’, wat leidde tot een aantal solo-exposities in de bekende galerie Saint-Laurent te Brussel (1956, 1957 en 1959) . In 1961 en 1963 waren er individuele tentoonstellingen in het Paleis voor Schone Kunsten. Hij exposeerde er respectievelijk zijn ‘plexi-reliëfs met lichtwerk’ en ‘steden van de toekomst’. Met zijn plexi-reliëfs verliet hij het platte vlak en begon door het licht- en schaduwspel en de lichtbreking aan de dematerialisering van de stof. In 1959 exposeerde Van Hoeydonck samen met Guy Vandenbranden bij de  avant-garde Galleria Pater in Milaan, waar hij een aantal belangrijke internationale kunstenaars leerde kennen. Vanaf 1961 werkte hij vooral als assemblagekunstenaar. In 1965 werd hij geselecteerd voor de geruchtmakende expo Pop Art, Nieuw Realisme in het Paleis voor schone kunsten. De kunstenaar had inmiddels belangstelling gekregen voor de aanwezigheid van de mens in de ruimte. Hij gaf de planeten en de constellaties een plaats in zijn schilderijen. In 1971 zetten de astronauten van de Apollo 15 zijn beeldje Fallen Astronaut op de maan. Hij had zelf de naam Fallen Astronaut liever niet, omdat het beeldje de gehele mensheid moest representeren en niet enkel de omgekomen astronauten en cosmonauten. Het doel was om het beeldje rechtopstaand te plaatsen op het maanoppervlak en niet liggend op de rug. In september 2014 kreeg de inmiddels 89-jarige kunstenaar in Antwerpen een overzichtstentoonstelling. Op 26 november 2014 werd bevorderd tot Ridder in de Leopoldsorde. Een jaar later werd hij opgenomen in de Brusselse tentoonstelling Pop Art in Belgium, waar verschillende assemblages in gips van hem werden. In januari 2016 trouwde Van Hoeydonck op negentigjarige leeftijd met Marleen Meyers; de bruid was veertig jaar jonger. 

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: