SANDY COAST

Sandy Coast was een Nederlandse beatgroep uit Voorburg, met Hans Vermeulen als leadzanger en componist, die eind jaren zestig en begin jaren zeventig populair was. Haar bekendste hits waren Capital Punishment (1969), True love that’s a wonder (1971), Just a friend (1971) en The eyes of Jenny (1981). Dat laatste nummer staat nog steeds in de Top 2000. De groep was in 1961 door de toen veertienjarige Hans Vermeulen opgericht als skifflegroep, maar een paar jaar later werd besloten met de mode mee te gaan en ook een beatgriep te worden. Iets later werd de koers nog iets meer gewijzigd door de kant van de psychedelische muziek op te gaan. Toen in 1969 het nummer Capital Punishment moest worden opgenomen, was Vermeulen snipverkouden, maar de studio was afgehuurd dus moest het nummer absoluut op die dag op de plaat worden gezet. Het belette niet dat het nummer een groot succes werd. Het stelde de groep in staat het bestaande contract te laten ontbinden en een aanzienlijk betere deal te sluiten. Het eerste nummer voor de nieuwe platenmaatschappij was True love that’s a wonder, dat een enorme hit werd. Na 1973 werden de successen spaarzamer en werd Sandy Coast ontbonden. Vermeulen bouwde een grote reputatie op als producer van platen, onder meer The Alternative Way van Anita Meijer. De comeback van de groep leverde nog de hit The Eyes of Jenny op, maar kort daarna kwam een definitief eind aan het bestaan van de groep. Vermeulen ging verder als producer, maar zijn persoonlijke en financiële leven werd steeds meer een puinhoop. Na afbetaling van zijn belastingschuld week hij uit naar Thailand. In 2017 overleed hij op 70-jarige leeftijd. Uit het allerbegin van de groep in 1966 een nummer dat niet de hitlijsten haalde, maar wel een van mijn favorieten is gebleven: Subjects of my thoughts.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: