DE DRIE GRATIËN – 038

Glenna Janda is een kunstenares uit Fort Worth, die eerst een ‘fine arts degree’ behaalde aan de Texas Christian University in haar geboorteplaats en daarna rum twintig jaar in Mexico woonde. Daar studeerde ze aan de University of the Americas in Mexico City en beeldhouwkunst en ballet (wat een wonderlijke combinatie) aan het Nationale Instituut  voor de Schone Kunsten (Instituto National de Belles Artes in San Miguel de Allende, een plaatsje met enkele tienduizenden inwoners in het centrum van het land. De plaats, die is vernoemd naar Ignacio Allende (een held uit de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog, telt een groot aantal gepensioneerden uit de VS en is redelijk populair onder toeristen die ook wel hoofdzakelijk uit het noorden komen. Terug in Mexico vervolmaakte ze haar opleiding aan de beeldhouwstudio van Enrique Mirala en de keramiekstudio van Manolo Ruiz. Vanaf 1971 werkt ze als kunstenares en heeft ze aan talrijke tentoonstellingen meegedaan, zowel solo als in groepsve3rband. In 1981 vestigde ze zich weer in de Verenigde Staten, in Sante Fe, New Mexico, waar ze haar werk in de eigen keramiekwerkplaats combineerde met het lesgeven in beeldhouwkunst aan de middelbare school. Tussendoor zag Glenna Janda ze ook nog gelegenheid om dans- en balletonderwijs te geven in Santa Fe en in de oude woonplaats San Miguel de Allende. Na een aantal jaren is ze toch weer teruggegaan naar haar geboorteplaats Fort Worth waar ze weer een eigen werkplaats begon. het uitbeelden van de tango is een van haar favoriete thema’s in haar werken; daarnaast laat ze zich inspireren door de traditionele precolumbiaanse handgemaakte kleikunstwerken.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: