THE DOORS

The End is een nummer uit januari 1967 van de Amerikaanse rockband The Doors van hun debuutalbum The Doors. Het nummer was oorspronkelijk geschreven door Jim Morrison over het uitgaan van zijn relatie met vriendin Mary Werbelow, maar na maanden van optredens in het Whiskey A Go-Go in Los Angeles groeide het nummer uit tot een bijna twaalf minuten lang muziekstuk. De thematiek werd daarmee ook breder. Waar het in eerste instantie ging om een relatiebreuk, kwam er nu een shockerend klassiek Oedipus-thema bij, waarin Morrison zingt dat hij zijn vader wil vermoorden en zijn moeder wil beminnen. Dat laatste wordt slechts gesuggereerd, doordat de tekst enigszins onverstaanbaar is: “Mother… I want to…Aaaah!” Aan het einde van het nummer wordt meerdere malen het woord ‘Kill’ herhaald. Dit was jarenlang nauwelijks te horen, maar op nieuwe uitgaven van het album is dit duidelijk aanwezig. De tekst is altijd voor iedereen lastig te begrijpen geweest en vooral de zin dat hij zijn vader wil vermoorden en het een of ander met zijn moeder wilden doen, zijn altijd berucht gebleven. Ray Manzarek, de keybordspeler van de groep, verklaarde later: ‘Morrison had worked on a student production of Oedipus Rex at Florida State University. He was giving voice in a rock ‘n’ roll setting to the Oedipus complex, at the time a widely discussed tendency in Freudian psychology. He wasn’t saying he wanted to do that to his own mom and dad. He was re-enacting a bit of Greek drama. It was theatre!’ Drummer John Densmore zei hierover: ‘At one point Jim said to me during the recording session, and he was tearful, and he shouted in the studio, ‘Does anybody understand me?’ And I said yes, I do, and right then and there we got into a long discussion and Jim just kept saying over and over kill the father, fuck the mother, and essentially boils down to this, kill all those things in yourself which are instilled in you and are not of yourself, they are alien concepts which are not yours, they must die. Fuck the mother is very basic, and it means get back to essence, what is reality, what is, fuck the mother is very basically mother, mother-birth, real, you can touch it, it’s nature, it can’t lie to you. So what Jim says at the end of the Oedipus section, which is essentially the same thing that the classic says, kill the alien concepts, get back reality, the end of alien concepts, the beginning of personal concepts.’ Mooie verklaringen, maar er werd niet bijverteld dat Morrison vaak zo dronken of onder invloed van alerlei drugs was, dat hij amper besefte wat hij zei en zong. Het is dus niet uit te sluiten dat hij simpelweg wat dronkemanspraat was, die later van een intellectueel sausje werd voorzien. Hoe het ook zei, de muziek blijft indrukwekkend. Het nummer werd live in de studio zonder overdubbing opgenomen. Rolling Stone plaatste The End op nummer 336 van de lijst The 500 Greatest Songs of All Time; de gitaarsolo van Robbie Krieger staat op plaats 93 op de lijst ‘100 Greatest Guitar Solos of All Time’ van Guitar World. Voor wat dit soort discutabele lijstjes waard zijn. Verder kent bijna iedereen het nummer, omdat Francis Ford Coppola het nummer in zijn Vietnamfilm Apocalypse Now gebruikte. Aan het begin is er een intro terwijl helikopters voorbij vliegen en een oerwoud in vuur en vlam gezet wordt. Aan het eind van de film wordt het einde van het nummer gebruikt in de offerscène.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: