ODALISKEN – 027

Carl Ludvig Frid werd op 26 januari 1855 in het piepkleine gehucht Rösa, dat behoort tot het plaatsje Skede, dat op haar beurt deel uitmaakt van de gemeente Vetlanda in het landschap Småland en de provincie Jönköpings (Zweden). De plaats Skede heeft anno 2017 slechts 345 inwoners en een oppervlakte van 59 hectare. Als mijn vertaling uit het Zweeds klopt is hij daar ook gestorven, op 29 januari 1909, een paar dagen na zijn 54e verjaardag. Zijn vader Jonas Peter Petersson en moeder Anna Lena Carlsdotter waren grootgrondbezitter. Ze waren in staat hem in de periode 1873-1881 op de Kunstacademie in Stockholm een opleiding tot kunstschilder te laten volgen, waar hij het eerste jaar onder de bescherming stond van Uno Reinholdsson von Angerstein (5 februari 1808 – 1 december 1874), een man met vele bezigheden ( … kammarherre, mecenat, skribent, musiker, konstnär, officer, lantbrukare, industriman).In 1982 kreeg hij voor zijn schilderij På kyrkogården (Op het kerkhof) een koninklijke medaille en verder stelde Koning Oscar II hem een stipendium ter beschikking zodat hij in Parijs kon studeren. In 1885 vestigde Frid zich in Stockholm, waar hij veel schilderijen maakte in het traditionele Zweedse historie- en landschapsgenre. Veel daarvan schilderijen van zijn geboortestreek Småland en de kerken in dit heuvelachtige landschap. Veel van Frids werk bevindt zich nu in de Universiteitsbibliotheek van Uppsala en het Nationale Museum in Stockholm. Odalisk. Frid maakte waarschijnlijk slechts één olieverfschilderij van een odalisk, in 1879. Het meet 11 bij 176 cm.
.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: