GOLDEN EARRING

Nederlands oudste (1961) en beste band (dat behoeft geen verder betoog) is hier al eerder aan de orde geweest. In een blog uit mei 2017 zijn twee versies van Just a little bit of peace in my heart geplaatst, plus is uitgebreid de geschiedenis van de band vertelt. In een blog van januari 2018 was de live-versie van Mad love is coming te beluisteren, nog een van mijn favorieten. Een andere favoriet is de extended version van Twilight Zone uit 1982, dat na Radar Love (1973) de tweede internationale hit van Golden Earring was. Componist George Kooymans wilde Twilight Zone eigenlijk gebruiken voor een soloproject. Hij haalde zijn inspiratie voor het lied uit de populaire televisieserie The Twilight Zone, waar Kooymans als kind liefhebber van was. De openingstune van deze serie komt terug in het gitaarloopje aan het begin van het liedje, dat daarnaast met thema’s als achtervolging en verraad en duistere teksten aanhaakt bij de sfeer van de televisieserie. Dat geldt ook voor de begeleidende videoclip, die een van de eerste echte videoclips was waarin ook een verhaal verteld wordt. MTV was net gestart in Amerika en heeft de clip veel gedraaid, wat duidelijk bijgedragen heeft aan het succes van Twilight Zone in de VS. Het succes van zijn groep was rond 1980 echter behoorlijk afgenomen en men scheen er serieus over te denken ermee te stoppen.Manager Freddy Haayen wist de groep er van te overtuigen dan met een stevig slotakkoord afscheid te nemen. Dat werd dus Twilight Zone, dat een veel groter succes werd dan gedacht en de carrière van de groep een enorme nieuwe impuls gaf. De elpee Cut waarvan het nummer afkomstig was, kwam vervolgens moeiteloos op de hoogste plaats in de elpee-charts en het nummer Twilight Zoe werd een groot internationaal succes. In februari 1983 stond Twilight Zone in de Verenigde Staten op nummer 10 in de Billboard Hot 100 en zelfs nummer 1 in de Billboard Mainstream Rock Tracks. Het werd daarmee een grotere hist dan Radar Love, dat in 1974 ‘slechts’ tot nummer 13 kwam. Als gevolg daarvan werd de nieuwe concertenreeks door de Verenigde Staten nu financieel succesvol afgesloten, terwijl de eerdere peperdure tournees uit de jaren zeventig dat niet waren. Anderhalf jaar na Twilight Zone zou Golden Earring dit succes herhalen met When the Lady Smiles (1984) en toerde de band door veertig Amerikaanse staten, waaronder Hawaï.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: